Birey-örgüt uyumunun iş tatminine etkisi: Kuşadası'ndaki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri örneği
The effect of individual-organization fit to job satisfaction: The sample of four and five star hotel in Kuşadası
  1. Tez No: 348823
  2. Yazar: BETÜL KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER NEZCAN TİMURCANDAY ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Bireysel Değerler, Örgütsel Değerler, Birey-Örgüt Uyumu, İş Tatmini, Hotel, Operations, Individual Values, Organizational Values, The Fit of The Individual and Organization, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Turizm sektörü içerisinde yer alan otel işletmeleri emek yoğun bir sektör özelliği taşımaktadır. Hizmeti üreten de sunan da insan olması nedeniyle otel işletmeleri açısından insan faktörü önemli bir unsurdur. Örgütler, sahip oldukları bu en değerli kaynaklarından yüksek verim alabilmeleri, çalışanların çalıştıkları örgüte uyum seviyesine ve edindikleri iş tatmin seviyesine bağlıdır. Bireysel değer ve örgütsel değer arasındaki fark, birey-örgüt uyumu olarak tanımlanmaktadır. Birey-örgüt uyumu üzerine yapılan araştırmalar, bireysel ve örgütsel değerler arasında yüksek düzeydeki bir uyumun hem işgörenler hem de örgüt açısından pozitif sonuçlar meydana getireceğini ortaya koymaktadır. Bu konu üzerinde daha önce yapılan çalışmalarda, işgörenlerin değerlerini yansıtabilecekleri örgütlerde çalışmayı tercih ettikleri görülmektedir. Birey-örgüt uyumunun yüksek olduğu durumlarda, yüksek iş tatmini, işgören devrinde azalma, örgütsel bağlılık, verimlilikte artış, yüksek performans, örgütsel vatandaşlık davranışı gibi pozitif sonuçlar meydana gelmektedir. Birey örgüt uyumunun düşük olduğu durumlarda ise; yüksek devir hızı, düşük iş tatmini, düşük performans, devamsızlık, işe yabancılaşma, düşük verimlilik gibi negatif sonuçlar meydana gelmektedir. Bu çalışmada, Kuşadası bölgesinde turizm sektöründe faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan işgörenler ile örgüt arasındaki uyumun iş tatmini üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Örgütlerde yüksek birey- örgüt uyumunun, işgörenlerde yüksek iş tatmini sağlayacağı varsayılmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, daha önce gerçekleştirilen çalışmaları ve çalışmanın hipotezlerini desteklemektedir. Araştırmada 330 işgörene uygulan soru sorma tekniğinden elde edilen verilerin analiz edilmesi sonucunda, birey-örgüt uyumu ile iş tatminin alt boyutları arasında pozitif yönde ilişki olduğu bulgusuna varılmıştır. Yapılan basit regresyon analizi sonucunda birey- örgüt uyumunun iş tatminini üzerinde pozitif yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Bu bakımdan Kuşadası Bölgesinde faaliyet gösteren otel işletmeleri çalışanlarında birey örgüt uyumu arttıkça iş tatmini de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Effort holds a powerful feature of sector in the hotel managements which take place in the tourism sector. The human factor is an important factor due to the fact that it is the human who both produces and presents the service. The organizations depend on the level of fit of employees into the organization at which they work, and the level of job satisfaction that they get so that they can get high productivity from these most valuable sources. The researches on the individual-organization fit show that a high level fit between individual and organizational values sets forth positive results for both employees and organizations, and employees would prefer to work at the organizations where they can can create value. On the conditions which the level of the individual-organization fit is high, high job satisfaction, decrease of employee turnover, organizational loyalty, increase in productivity, high performance, organizational behavior of citizenship can occur; on th other hand, on the conditions which the level is low, high turnover speed, low job satisfaction, low performance, absenteeism, alienation to the work, and low productivity can occur. In this study, it is the aim to determine the effect of the fit of employees who work at the four and five star hotels in Kusadasi and the organizations on the job satisfaction. It is assumed that the high level of fit between employees and the organization provide with high job satisfaction on the employees. The findings obtained as a result of the research support the works which were done before and hypotheses of the works. As a result of analyses obtained from the questionnaire technique applied to 330 employees on the research, there is a positive relationship between the individual organization fit and the job satisfaction. According to the simple regression analysis, the individual-organization fit affects the job satisfaction in a positive way. So, the job satisfaction increases while the individual-organization fit of the employees who work at the hotel managements in the area of Kusadasi increases.