Türkiye'de vergi uyuşmazlıklarının idari aşamada çözümlenmesinde vergi hatalarının düzeltilmesi
Tax error correction method on administrative resolution of tax disputes in Turkey
- Tez No: 348822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KILDİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergilendirme Süreci, Vergi Hataları, Düzeltme, Taxation Process, Tax Errors, Tax Adjustment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tez çalışmasında, Türk vergi hukukunda vergi hataları ve bu hataların düzeltilmesi usulü, vergi hatalarının düzeltme yolu ile çözümlenmesinin mükellefe ve idareye sağladığı avantajlar, vergi hatalarının düzletilmesinde uygulamada karşılaşılan sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri anlatılmıştır. Vergi hataları, vergiyi doğuran olayın ortaya çıkmasından verginin tahsili aşamasına kadar geçen vergilendirme sürecindeki vergilendirme işlemlerinde ortaya çıkar. Bu hatalar vergilendirme veya hesap hatalarından kaynaklanabilir. Yapılan hatalar sonucunda mükelleften ya fazla vergi alınır ya da eksik vergi alınır. Vergi idaresi hatalı vergilendirme işlemini resen ya da mükellefin yazılı başvurusu ile düzeltebilir. Mükellef idari çözüm yollarına başvurmak zorunda değildir. Dilerse yapılan vergi hatalarına karşı yargısal çözüm yollarına başvurabilir. Düzeltme usulü, kolay, basit, masrafsız ve kısa sürede çözüm sağlaması, yargı organlarının iş yükünü azaltması, devletin vergi gelirlerini zamanında tahsil etmesi gibi avantajlar sağlamakla birlikte hukuki uyuşmazlıkların çözümünde kullanılmaz.
Özet (Çeviri)
In this study, it is told on tax error and tax error adjustment in Turkish Tax Law, advantages of tax error adjustment both to the taxpayer and the government, problems encountered on tax adjustment practice and suggested solutions. Tax errors may be based on all taxation process from taxable event happens till tax collection period completion. Tax errors are grounded on taxation errors and computation errors. As a result of a tax error, tax is either over taken or under assessed. Tax body, may adjust the errors either exofficio or upon taxpayers written application. Taxpayer does not obliged to apply for administrative resolution, it is possible to apply directly to judgmental resolution. As adjustment procedure has many advantages, it is easy, simple, cost-effective, provide quick settlement, reduce work load of judgmental bodies, provide faster tax collection for tax bodies, it is not used on judgmental conflict resolution.