The volatility of gold spot and futures prices: A comparison between Russian and Turkish futures markets
Altın spot ve vadeli fiyatlarının oynaklığı: Rus ve Türk vadeli piyasalarının karşılaştırılması
- Tez No: 348824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KIRKULAK ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uzun Hafıza, Yapısal Kırılmalar, Volatilite, Yayılma etkisi, Long Memory, Structural Breaks, Volatility, Spillover effect
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Altın dünya ekonomisinde önemli bir rol oynadığı için altın volatilitesinin dinamiklerini anlamak politika yapıcılar için büyük önem arz etmektedir. Bu tez dünya altın piyasasının önemli oyuncularından olan Türkiye ve Rusya'nın spot ve vadeli altın fiyatlarının volatilite dinamiklerini incelemektedir. Veriler 27 Haziran 2008 ve 31 Mayıs 2013 arasındaki dönemini kapsamaktadır. Ampirik olarak, üç uzun hafıza testi, altının koşullu varyans süreçlerindeki uzun vadeli bağımlılığı incelemek için uygulanırken Bai ve Perron (2003) prosedürü altın metalinin zaman serisindeki yapısal değişikliklerini belirlemektedir. Bulgular spot ve vadeli zaman serilerin volatilitesinde yapısal kırılma ve uzun hafıza olduğuna dair güçlü kanıtlar göstermektedir. 2009 yılında oluşan kırılma tarihleri altın fiyatlarındaki düzeltmeler ile ilişkilidir.Yapılan testler uzun hafızanın gerçek olduğunu kanıtlamaktadır. Bu göstergeler altın fiyatlarındaki uzun bağımlılığın yapısal değişikliklerin olmasına rağmen altın fiyatlarının volatilitesinin bir özelliği olduğunu göstermektedir. Bu çalışma Türk ve Rus spot ve vadeli altın piyasalarındaki volatilitenin yayılma etkisini çoklu düzeltilmiş dinamik FIGARCH özellikli şartlı korelasyonmodeli kullanarak incelemektedir. Sonuçlar, Türk ve Rus spot altın piyasaları ile Türk spot ve vadeli altın piyasaları arasında anlamlı şartlı korelasyon olduğunu göstermektedir. Bu durum yüksek düzeyde bütünleşmeye, bilgilerin daha verimli transmisyonuna ve gelişmiş riskten korunma fırsatlarına işaret etmektedir. Dünya ekonomisi bugünlerde finansal kurumlar arasındaki volatiliteden, başka bir ifade ile riskten oldukça kötü etkilenmektedir. Bu tezin bulgularının, volatilitenin varlık değerlemesi, riskten korunma ve risk yönetiminde önemli bir girdi olması nedeni ile yatırımcılar, politika yapıcılar, kanun yapıcıları tarafından Türk ve Rus altın piyasalarındaki volatilitenin anlaşılmasında önemli etkilerinin olması beklenmektedir. Özellikle portföylerinin büyük kısmı altından oluşan ve Riske Maruz Değer (RMD) yöntemi kullanarak maksimum kayıplarını tahmin etmeye çalışan bankalar sonuçlardan yararlanabilirler.
Özet (Çeviri)
Understanding dynamics of gold volatility is of great importance for policy makers because gold plays an essential role in the world economy. This thesis examines the volatility dynamics of spot and futures gold prices in Turkey and Russia, which are key players in the global gold market. The data covers the period from June 27, 2008 through May 31, 2013. Empirically, three long memory tests are implemented to examine the long-range dependence in the conditional variance processes of gold, while procedure of Bai and Perron (2003) is used to detect structural changes in the data. The findings reveal strong evidence of long memory and the structural breaks in the volatility of both spot and futures series. The break dates, which occurred in 2009, are associated with corrections in the gold prices. The conducted tests prove the evidence of true long memory process. This implies that long dependence in the gold prices is a feature of the gold volatility despite the presence of structural changes. The study investigates volatility spillover effect between Turkish and Russian spot and futures gold markets using multivariate corrected dynamic conditional correlation model with FIGARCH specification. The results show significant conditional correlations between Turkish gold spot and futures markets, indicating the high level of integration, more efficient transmission of information and improved hedging opportunities. Nowadays the world economy suffers from the high risk, which is also considered as synonymous of volatility among the financial institutions. It is expected that the findings of this thesis have important implications for understanding the Turkish and Russian gold volatility properties, which is of great interest for investors, policy makers and regulators as volatility is an important input for asset valuations, hedging, and risk management. Particularly, the banks, whose investment portfolio consists of gold can benefit from the results, since they estimate their maximum losses using value at risk methodology (VAR), which is dramatically affected by gold volatility.