Süleymaniye Camii Haziresi
The Hazire of Mosque Süleymaniye
- Tez No: 348898
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Süleymaniye, Hazire, Mezar Taşı, Osmanlı, Süleymaniye, Hazire, Gravestones, Ottoman
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1785
Özet
Mezar taşları bir milletin tarihini en net ifadelerle açıklayan tarihi belgelerdir. Şüphesiz bunun en büyük kanıtı, üzerinde açık bir şeklide yer bulan tarih kitabeleridir. Tarihin karanlık çağlarından aydınlığa kavuşturulduğu ilk belgeler de mezar taşları olarak karşımıza çıkmaktadır. VIII. yüzyıldan itibaren tarihimizin karanlık kısmını aydınlatan bu belgeler, dönemin devlet yönetimi, siyasi yapısı ve sosyal hayatını yansıtmakla beraber; hitabet sanatının da ilk örneklerini oluşturmaktadırlar. Dolayısıyla mezar taşları, tarihi birer belge olmanın yanı sıra, o dönemin sosyal, kültürel, siyasi ve dini yaşantısı hakkında da bilgiler veren tarihi vesikalardır. Yapıldıkları dönemin modasını, yani sanatını yansıtan mezar taşları, Sanat Tarihi bilimi açısından da oldukça önemlidir. Geçmişi bizlere bu kadar samimi ve net bir şekilde aktaran mezar taşları ile ilgili yapılan çalışmalar, günümüzde hızlanmış olsa da halen daha yeterli seviyeye ulaşamamıştır. Süleymaniye Camii Haziresi'nde yer alan mezar taşlarını incelediğimiz çalışmamızda; hazirede bulunan mezar taşlarını bütün detaylarıyla tanımlayarak açıklamaya çalıştık. Osmanlı dönemi mezar ve mezar taşı geleneğinin tam olarak tanımlanabilmesi için titizlikle yürüttüğümüz çalışmamızın, bundan sonra yapılacak olan diğer mezar taşı çalışmalarına kaynaklık etmesini temenni ediyorum.
Özet (Çeviri)
Gravestones are the significant historical records clarifying the history of any nation with the most definite expressions. Undoubtedly, the greatest proof of this is the inscriptions of date. Among the earliest documents bringing the history to the light take the gravestones the leading. Not only do these documents explaining our history from 8th century enlighten the state administration, political structure and social life of the age, but also form the earliest samples of rhetorics. Thus, the gravestones also reflect the social, cultural, political and religious conditions of the age, along with some valuable information on the person whose individual data to have been inscribed on. The gravestones having indicated the trends of the age in which they were produced bear unquestionable significance in art history regards. Though the scientific studies on the gravestones have increased in quantity, the situation is not still at the sufficient level. Throughout this study, the gravestones determined at Hazire of Mosque Süleymaniye have been examined in a scientific and elaborate approach. It is desired for the study conducted meticulously so as to define the tradition of grave and gravestone during Ottoman period to be a resource towards the other studies on gravestones in the aftermath.