Cemal Süreya'nın şiirlerinde dil sapmaları ve ad aktarmaları
Deviations and metonymy in Cemal Süreya's poets
  1. Tez No: 348899
  2. Yazar: ÖZGE PAPAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlambilim, şiir dili, dil sapmaları, ad aktarmaları, İkinci Yeni Hareketi, Cemal Süreya?nın şiir dili, Semantic, poetic language, language deviations, metonymy, İkinci Yeni Movement, Cemal Süreya?s poetic language
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Anlambilim, yeni bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Konusu, dili anlam bakımından incelemektir. Anlam sapmaları, anlam değişmeleri, aktarmalar gibi konuları kapsar. Bu bağlamda şiir dili, anlam incelemeleri bakımından elverişli bir alandır. Şiir dilinde görülen sapmalar, aktarmalar, anlam değişmeleri gibi anlam olayları İkinci Yeni Hareketi olarak adlandırdığımız dönemin şiirlerinde sıkça rastlanmaktadır. Bu bağlamda,?Cemal Süreya?nın Şiirlerinde Dil Sapmaları ve Ad Aktarmaları? isimli çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Garip Hareketi, İkinci Yeni Dönemi ve Cemal Süreya?nın hayatı, şiir anlayışı ve eserleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde dilbilim, dilbilim açısından anlambilim ve anlambilim bağlamında şiir dili üzerinde durulmuştur. Doğan Aksan?ın, ?Şiir Dili ve Türk Şiir Dili? adlı eseri kaynak olarak alınarak, şiirlerdeki dil sapmaları ve ad aktarmaları hakkında genel bilgi verilmiştir. Cemal Süreya?nın şiirleri, dil sapmaları bakımından alt başlıklar halinde üçüncü bölümde incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise Cemal Süreya?nın şiirlerinde ad aktarmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Semantics emerged as a new field. Its aim is to study the language in terms of meaning. It comprises meaning deviations, meaning alterations, transfers etc. In this connection poetic language is suitable for studying semantic on. The deviations, alteratios and metonymy which are frequent in poetic language are often seen in the poets of the ?İkinci Yeni Movement? period. In this connection our study named ?The deviations and metonymy in Cemal Süreya?s poets? consists of four sections. In the first section ?Garip Movement?, ?İkinci Yeni Movement?, Cemal Süreya?s life, his understanding of poetry has been examined. In the second section linguistic, semantic in the connetcion of linguistic, and poetic language in terms of semantic have been examined. A general knoeledge has been given about the deviations in the poets and metonymy by taking Doğan Aksan?s book ?Şiir Dili ve Türk Şiir Dili? as a resource. Cemal Süreya?s poets are studied in the third section in the point of meaning deviations. And in the fourth section Cemal Süreya?s poets are studied in the point of metonymy.