Finansal liberalizasyon ve cari açık: Türkiye örneği
Finansial liberalization and current account deficit: Turkish economy
  1. Tez No: 348960
  2. Yazar: FULYA ÇANAKKIRAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal liberalizasyon, cari açık, Türkiye ekonomisi, Financial liberalization, current account deficit, Turkish economy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Cumhuriyetin ilanından beri Türkiye ekonomisi dışa açık bir yapı sergilemek konusunda dönemler itibariyle farklı uygulamalara başvurmuştur. 1980 yılından sonraki yapılandırmalar bu konuda önem arz etmektedir. Kısa vadeli yabancı sermayenin serbestleşmesine paralel olarak ülke ekonomisinde meydana gelen sıcak para sorunu önemli bir konu haline gelmiştir. Çalışmada kısa vadeli yabancı sermayenin cari açık ile ilişkisi ele alınmıştır. Yapılan amprik çalışmada birim kök testi uygulanmıştır. Değişkenlerin Johansen Juselius eşbütünleşme testi ile eşbütünleşik olup olmadığı incelenmiştir ve Grager nedensilliği ele alınmıştır. Değişkenler için varyans ayrıştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the proclamation of rhe republic of Turkey's economy to exhibit an open economy applied to different applications. Following configurations are important in this regard since 1980. In parallel with the liberalization of foreign capital in the short-term hot money problem occurring in the country's economy has become an important issue. The study discussed the relationship between short-term foreign capital, the current account deficit. The empirical study unit root test. Johansen Juselius cointegration test cointegrated variables were examined and discussed Granger casuality. Were made for variables variance decomposition.