Identifying the antecedents of brand commitment and its leading effect on behavioural loyalty in Turkish GSM industry
Tutumsal bağlılığın öncüllerinin ve davranışsal bağlılık üzerindeki etkisinin belirlenmesine yönelik Türk GSM sektöründe bir araştırma
  1. Tez No: 348959
  2. Yazar: SEMRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ZAFER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: tutumsal bağlılık, davranışsal bağlılık, üçleme, yapısal eşitlik modeli, commitment, attitudinal loyalty, behavioural loyalty, triangulation, structural equation modelling
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Diğer sektörlere nazaran hizmet sağlayıcılar arasında yoğun müşteri geçişleriyle karşı karşıya olan telekomünikasyon sektörü müşteri kayıp oranını azaltmak için bir yandan fiyat indirimleri, üyeliğe bağlı promosyonlar ve ödüller gibi teşvik unsurları bir yandan da bağlayıcı sözleşmeler, yüksek abonelik sonlandırma ya da geçiş maliyetleri gibi caydırıcı unsurları kullanmaktadır. Bu çalışma Türkiye GSM sektöründe abonelerin marka bağlığının (tutumsal ve davranışsal) öncüllerini araştırmaya ve ölçmeye yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma üçleme üzerine tasarlanmıştır. Ilgili literatürün taranması sonrası bir kavramsal model oluşturulmuş ve sonrasında oluşturulan modelin müşterilerin gözünde geçerli olup olmadığını anlamak üzere on kişi ile yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşme yapılmıştır. Görüşme sonuçları modelin geçerli olduğunu göstermiş ve modele marka imajı ve değişime direnç değişkenlerini kazandırmıştır. Çalışmanın son aşamasında ise önce 70 kişi üzerinde pilot uygulama yapılmış, sonrasında ise sosyal medya (Facebook) üzerinden ve Türkiye'deki yedi ilden kolayda örnekleme ile toplanan 505 kişilik veri üzerinde kantitatif araştırma gerçekleştirilmiştir. Veri toplama yöntemleri arasında anlamlı bir fark bulunmamış ve tüm verinin yarısına keşifsel faktör analizi, diğer yarısına doğrulayıcı faktör analizi yapılarak uyum değerlerinin yakalanması sonucu tüm veri üzerinden Yapısal Eşitlik Modellemesi'ne gidilmiştir. Sonuçlar modelin genel olarak kabul edilebilir olduğunu, güvenin tutumsal bağlılık üzerinde istatistiki olarak anlamlı etkisi olduğunu geçiş maliyetlerinin ise olmadığını göstermiştir. Duygusal ve hesapçı (devam) bağlılıklarının ise davranışsal bağlılık üzerinde istatistiki olarak anlamlı etkiye sahip olduğu yönünde bulguya ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is especially important for companies in the mobile telecommunications industry to deliver value added services and create customer loyalty since subscribers of a certain service provider have higher levels of switching intentions. To minimize the customer churn rate, companies impose disincentives like obligatory contracts, high termination or switching costs as well as such incentives like price discounts, membership benefits, and reward programs. This study aims to explore antecedents and measurement of customer brand loyalty (attitudinal and behavioural) in the Turkish GSM sector considering commitment as attitudinal loyalty leading to behavioural loyalty. Triangulation is chosen as a method of inquiry. After reviewing the relevant literature, a conceptual model has been developed. In the second stage, ten semi-structured face-to-face interviews were conducted to explore whether the developed model has relevance in the eyes of consumers. Interview results indicated that the model has high validity, but two additional variables were included: brand image and resistance to change. In the last phase of the study, after piloting the survey on a sample of 70 participants, a quantitative research was conducted on a sample size of 505 mobile subscribers by questionnaire. Convenience sampling was used when selecting sample. Drop and collect in seven cities in Turkey and social media (Facebook) were used for data collection. After ensuring that there was statistically nonsignificant difference between these two data collection methods, the data was splitted into two parts randomly using select cases tool on SPSS. Exploratory factor analysis was run on the first half of the data and confirmatory factor analysis on the other half. After examining fit index values and ensuring that they were within acceptable limits, structural equation modelling was run on the whole data. Results revealed that the proposed research model was acceptable in general. Trust was found to be statistically significantly associated with commitment while switching costs was not. On the other v hand, affective commitment and calculative commitment were found to be positively and statistically significantly related to behavioural loyalty, while normative commitment was not.