Lojistik kaynakların lojistik faaliyetler üzerinde etkisi: Zincir ve grup otel işletmelerinde bir araştırma
Effect of logistics resources on logşstşcs acticities: A research on the chain and group hotels
- Tez No: 348968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ZÜMRÜT TONUS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Faaliyetler, Lojistik Kaynaklar, Lojistik, Oteller, Logistics Activities, Logistics Resources, Logistics, Hotels
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Lojistik faaliyetlere olan ilgi dünyada ve Türkiye'de giderek artmaktadır. Lojistik, daha önceleri yalnızca nakliyeden ibaret bir faaliyet olarak görülürken, günümüzde içerisinde satın alma, talep yönetimi, pazarlama, müşteri hizmetleri gibi hem üretim öncesi hem de üretim sonrası pek çok faaliyeti içeren bir sistem olarak ele alınmaktadır. Lojistik faaliyetlerin tam ve zamanında yerine getirilerek bir rekabet aracı olarak kullanılabilmesi için bu faaliyetler sırasında kullanılan lojistik kaynaklara istenilen zamanda, maliyette ve miktarda ulaşmak gerekmektedir. Bu nedenle, işletmelerde yerine getirilirken lojistik faaliyetler sırasında kullanılan lojistik kaynakların ve bu kaynaklar arasından da lojistik faaliyetler üzerinde etkili olanların belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmada lojistik kaynaklar, yeteneklerden ve varlıklardan oluşan bir grup olarak ele alınmaktadır. Alan yazın incelemesinde öncelikli olarak lojistik yönetimi ve otellerde lojistik ele alınmıştır. Kaynaklarla ilgili alan yazın, kaynak tabanlı yaklaşım ve kaynak bağımlılığı teorisi bağlamında incelenmiştir. Araştırma Türkiye'de hizmet sektöründe önemli bir yere sahip otel işletmeleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Faktör analizi yardımı ile lojistik kaynakların ana (temel) faktörleri ortaya konulmuştur. Buna göre lojistik kaynaklar dört faktör grubu altında toplanmıştır. Otellerin oda ve yıldız sayısına göre lojistik kaynakların farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacı ile ANOVA testi yapılmış ancak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Burdan yola çıkarak oda ve yıldız sayısının lojstik kaynaklarda bir artış ya da azalışa neden olmadığı söylenebilir. Belirlenen faktör gruplarının her bir lojistik faaliyet üzerindeki etkisi araştırıldığında en çok etkiye depo, depo araç gereçleri, tedarikçi ilişkileri, takımlar, hızlı teslimatlar ve lojistik koordinasyondan oluşan operasyonel kaynaklar faktörünün sahip olduğu ortaya konulmuştur. Bunun yanında insan kaynakları (çalışan sayısı, çalışanlar arası ilişkiler ve nitelikli çalışanlar) ile teknolojik kaynaklar faktörleri (yönetim bilgi sistemleri, otomasyon programları, bilgisayarlar ve bilgisayar programları) altında toplanan lojistik kaynakların da lojistik faaliyetler üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Ancak bilgi ve yenilik kaynaklarının (bilginin elde edilmesi, paylaşılması, problem çözebilme yeteneği, yenilikleri takip etme ve işletmeye uyarlama, ilkleri uygulama ve yeni lojistik hizmet geliştirme) hiçbir lojistik faaliyet üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, araştırma yapılan işletmelerde sanayi işletmelerinde olduğu gibi lojistik faaliyetlerin yerine getirildiği belirlenmiştir. Ancak lojistik faaliyetlerin kesintisiz olarak yerine getirilerek, bu faaliyetlerin bir rekabet aracı olarak kullanılabilmesi için otel işletmelerinin lojistik kaynaklar arasından özellikle operasyonel kaynaklar, insan kaynakları ve teknolojik kaynaklar faktörleri altında toplanan kaynaklara sahip olmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Interest towards logistics activities has been increasing both in Turkey and in the World. Although logistics was seen as an activity that involves only transportation earlier, nowadays it is accepted as a system that includes both pre- and post-manufacturing activities such as purchasing, demand management, marketing and customer services. Logistics resources should be reached at desired time, cost and amount so that logistics activities can be utilized as a tool for competition by practicing logictics efficiently and on time. Therefore, in companies both general logistics resources which are used during logistics activities, and among which affect(s) logistics activities, should be determined. In this study, logistics resources have been evaluated as a group that contains skills and assets. In the literature survey, firstly logistics management and logistics in hotels were analyzed. Then, the literature on resources were investigated according to the resource based and the resource dependency theories. This study was performed on hotels which play important role on service sector in Turkey. Survey method was used to collect data in this study. Main factors of the logistics resources were determined via factor analyses. According to those analyses, the logistics resources can be classified under four factor groups. ANOVA test was employed to evaluate whether the logistics resources exhibit difference according to number of rooms and star rating of the hotels or not; however, no significant difference was observed among the hotels. When effects of the factor groups on each logistics activities were investigated, it was found that the most effective factor is operational resources factor which is composed of warehouse, warehouse tools, supplier relations, teams, fast deliveries and coordination of logistics. In addition, human resources (number of employees, relations among employees and qualified employees) and technological resources factors (management information systems, automation programs, computers and computer programs) were also found as the logistics resources which affect the logistics activities. However, no significant effects of information and innovation resources (collection of information, sharing, problem solving skills, monitoring new trends and adopt them to firms, frontier in applications and logistics service development) on any logictics activities were observed. In conclusion, the hotels perform the logistics activities. However they should have operational resources, human resources and technological factors so that they can perform the logistics activities efficiently and use them as a tool for competition.