İşletmelerin ters lojistik faaliyetleri: Trakya bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler üzerinde bir araştırma
The reverse logistics activities of companies: A research on the companies operating in Trakya region
  1. Tez No: 308937
  2. Yazar: ELİF ÖZÇALKAP GİLANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN ÜZEREM ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Tedarik Zinciri, Ters Lojistik, Geri Dönüşüm, Yeniden Üretim, Green Supply Chain, Reverse Logistics, Recycling, Reproduction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Günümüzde önemi giderek artan sosyal sorumluluk ve etik kavramları, işletmelerin dahil oldukları zincirleri farklı yöntemlere itebilmektedir. Zamanla ortaya çıkan çevre sorunları ve doğal kaynakların tükenmeye başlaması ile işletmeler çevre faktörlerini dikkate almak zorunda kalmıştır. Bunun en önemli örneklerinden biri olan yeşil tedarik zinciri, iş tatminini arttırmakta ve müşteri memnuniyeti sağlamaktadır. Yeşil tedarik zincirinin bir elemanı olan ters lojistik kavramının ortaya çıkışı çok eskiye dayanmaktadır. Ters lojistiğin etkisi ve gerekliliği çevre ekonomisinin genel problemlerinden kaynaklanır. Ters lojistikte en önemli alanlar geri dönüşüm yöntemleri ve yeniden kullanımdır. Tedarik zincirinin sonucunda elde edilen atıklar, ters lojistik sistemi ile üreticiye hammadde olarak geriye dönmekte ve yeniden üretime sokulmaktadır.Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tedarik zinciri kavramı incelenmiş ve tedarik zinciri yönetiminin tarihsel süreç içindeki gelişimi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde lojistik kavramı ve uygulanan temel lojistik faaliyetler açıklandıktan sonra günümüzde işletmeler için çok önemli olan dış kaynak kullanımı konusu incelenmiştir. Üçüncü bölümde ters lojistik kavramı ve işletmeleri ters lojistik uygulamaya iten güçler ve geri dönüşüm nedenleri ve ters lojistiğe engel olan durumlar üzerinde durulmuştur. Son bölüm olan uygulama aşamasında ise; Trakya bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler üzerinde yapılan anket uygulamasının sonuçları istatistiksel olarak değerlendirilerek İşletmelerin mevcut ters lojistik uygulamaları belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the increase of the importance of social responsibility and ethical concepts might lead the chain of companies involved to the different ways. The businesses has to take into consideration the enviromental factors owing to the fact that occured the environmental problems in the course of the time and the depletion of natural. One of the most prominent examples of it is green supply chain, increases job satisfaction and meets the customer satisfaction. Emerge of the concept of reverse logistics,an element of the green supply chain dates back to old times. The effect and necessity of reverse logistics are due to the general problems of environmental economics. The most important areas of reverse logistics are recycling methods and reuse. Wastes obtained as a result of the supply chain, are returning back to the manufacturer as a raw material and putting into the production again.This thesis consists of four chapters.In the first chapter, concepts of supply chain was studied and dwelled on historical development process of supply chain management. In chapter two after explaining the logistics concepts and applied basic logistics activities,outsourcing which is nowadays very important for the businesses were studied. In chapter three, concept of reverse logistics and the forces pushing companies to implement reverse logistics and the reasons of the recycling and the circumstances that prevent to reverse logistics were dwelled on. In implementation phase which is the last chapter, implementing procedures of the current reverse logistics of the companies was tried to determine with the consideration the results of the conducted survey in to business activities located in Trakya region.