Öğretmen algılarına göre meslek liselerindeki örgüt sağlığının incelenmesi: İstanbul ili Kartal ilçesi örneği
Perceptions of teachers to study health organization vocational high schools: Kartal county case in Istanbul
  1. Tez No: 348982
  2. Yazar: İSMAİL KIVRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Community Health, School Health
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı öncelikle meslek liselerindeki örgüt sağlığını belirlemektir. Eğitim örgütleri insan merkezli ve hizmet üreten kurumlardır. İnsan ve hizmetin ağırlıklı olduğu eğitim örgütlerinin yönetiminde uygun ve tutarlı kararlar alınması, yöneticilerin yönetime ilişkin bilgi ve becerileri kadar örgüt sağlığının olumlu düzeyde sağlanmasıyla da ilgilidir. Örgüt sağlığı örgütün, etkili liderliğe sahip olması, kendi içinde bir bütünlük taşıması, iç ve dış çevresiyle etkin bir etkileşimde bulunması, belli bir kimliğinin olması ve sağlıklı bireyler yetiştirerek zaman içerisinde büyüme ve gelişmesini devam ettirmesidir. Örgüt sağlığı okulların sahip oldukları iklimi, kültürü ve etkiliği yansıtması bakımından okul yöneticilerine okullarına yönelik bilgi verebilmesi bakımından önemlidir. Örgüt sağlığı değişim ve yenileşme içinde bakılması gereken kriterlerdendir. Bu nedenle okul yöneticileri zaman zaman okulların örgüt sağlığına bakıp okullarında işlemeyen alt sistemleri görüp onları geliştirmeye çalışabilir.. Eğer değişim düşünülüyorsa öncelikle bunun hangi boyutlarda olması gerektiğinin belirlenmesi gerekir. Bu boyutları belirlemek için de örgüt sağlığı ölçütlerinden yararlanılması gereklidir. Bu araştırmanın amacı; İstanbul ili Kartal ilçesindeki meslek liselerinde görev yapan idareci ve öğretmenlerinin okullarındaki örgütsel sağlık boyutları (örgütsel liderlik, örgütsel bütünlük, çevresel etkileşim, örgütsel kimlik ve örgütsel ürün) hakkındaki görüşlerini tespit etmek, öğretmenler, idareciler ve okul müdürü arasında yaşanan sorunların okul sağlığına etkisini ortaya çıkarmak, yaşanan sorunların giderilmesini sağlamak ve okulun örgüt sağlığı yönünden her konuda iyi bir örnek teşkil etmesini sağlamaktır. Örgüt sağlığının boyutları ile ilgili öğretmen görüşlerini tespit etmek için Altun?un (1997) Örgüt Sağlığı Ölçeği kullanılmıştır. Örgüt sağlığının beş boyutu ile ilgili katılımcı gözlem yoluyla veriler toplanmıştır. İstanbul ili Kartal ilçesindeki meslek liselerinde görev yapan idareci ve öğretmenlerinin okullarındaki örgütsel sağlık boyutları (örgütsel liderlik, örgütsel bütünlük, çevresel etkileşim, örgütsel kimlik ve örgütsel ürün) hakkındaki görüşleri tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler : Örgüt Sağlığı, Okul Sağlığı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is primarily to determine the community health in vocational schools. Educational organisations are institutions which are human centred and produce service. Taking proper and consistent decisions in the administration of educational organisations in which humans and service are predominantly at hand, the knowledge and abilities of administrators about the management are as concerned as the provision of the community health at favourable levels.Community health is the organisation?s having an effective leadership, a unity in itself, an efficient interaction with inner and outer environment, having a certain identity and maintaining a development and improvement in time by raising healthy individuals Community health is crucial in that it reflects the climate, the culture and the efficiency of the schools, further giving information to the school administrators about their schools. Therefore, school administrators can sometimes examine the community health in their schools and do some improvements if there are functionless sub systems. If some changes are necessary, then to what extent those changes will be should be determined. To identify these extents, it is necessary to benefit from the community health standards. The purpose of this study is to figure out the opinions of teachers and administrators working in vocational schools in Kartal district, Istanbul about the community health aspects (organisational leadership, organisational unity, environmental interaction, organisational identity and organisational product), to reveal the effects of the problems between teachers, administrators and school principal, and to be a good example for the community health of the school. To bring out the teachers? comments on the community health , Altun?s (1997) Community Health Chart was used. Findings were gathered with the help of field research about the five aspects of the community health. The opinions of teachers and administrators working in vocational schools in Kartal district, Istanbul about the community health aspects (organisational leadership, organisational unity, environmental interaction, organisational identity and organisational product) were revealed.