Türk sinemasında öğretmen imajı
Teacher's image in Turkish cinema
- Tez No: 348986
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Education and Training, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Sinema, Türk Sineması, İmaj, Teacher, Cinema, Turkish Cinema, Image
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, ilki 1965, sonuncusu ise 2009 yılında gösterime giren 19 filmlik bir örneklemde ''öğretmen'' imajına dair bulgu ve yorumları içermektedir. Amaçlı/yargısal örnekleme yoluyla seçilen filmlerden elde edilen bulgular, nitel araştırma metodolojisine uygun olarak içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Yöntem, araştırma konusunun önceden tespit edilen ve yeni bulgularla genişleyen kodlarını bulmaya ve bulguların objektif yorumuna dayanır. Araştırmanın, örneklem içerisinde öğretmenin gösterdiği değişimi yorumlamaya çalışan yönü, sinema ve Türk sineması literatüründen faydalanmayı gerektirmiştir. Bu aşamada fark edilen, Türk sinemasının tarihi seyrinin Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi seyriyle paralellik gösterdiğidir. Dolayısıyla araştırma, eğitim bilimleri, Türk sineması tarihi ve Türkiye gündemi sacayakları üzerine kurulmuştur. Varılan noktada Türk sinemasında öğretmenin genel olarak 1960'larda sosyoekonomik, idealist; 1970'lerde mizahi, 1980'ler ve 1990'larda siyasi, dini bir eksende yansıtıldığıdır. 2000'lerde ise geçmiş yılların (özellikle 1970'lerin) bayağı bir taklidiyle karşılaşılmakta, kadın öğretmenlere atfedilen cinsellik ve öğretmenin, öğrencinin okul dışı yaşantısına müdahil oluşu yeni bir boyut olarak dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose is to represent the indication and interpretations about the images of a ''teacher'' first presented in 1965, lately in 2009 as a nineteen movies sampling. The indications of the movies which have acquired as a means of content analysis methodology are analyzed in accordance with the qualitative research methodology. This method leans on the additive codes of the indications and the impartial interpretations of the plots which have been established beforehand. Throughout the research, the way of the variety that the teachers experienced is supposed to make use of motion picture and the literature of the motion picture of Turkey. In this section of the study, it was realized that the motion picture history of Turkey, has a great parallelism with the history of the Republic of Turkey. Therefore the study surmounts the educational sciences, the motion picture history of Turkey and the agenda of Turkey. As a conclusion, teachers in the history of Turkey's motion picture generally are reflected through socio-economic and idealist in 1960s; humorous in 1970s, in 1980s and 90s political and religious axis. In 2000s it was seen that the counterfeit of previous years, especially 1970s are quite irrepressible. In those years, it's pointed out the imputation of sexualism to female teachers and the interference of teachers to the students' private lives out of schools.