Creative writing and foreign language development
Yaratıcı yazma ve yabancı dil gelişimi
  1. Tez No: 349137
  2. Yazar: SELİN KÜÇÜKALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN TÜTÜNİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: EFL, ELT, yazma, yaratıcılık, yaratıcı yazma, EFL, ELT, writing, creativity, creative writing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, yaratıcı yazma eğitiminin, İngilizce öğrencilerinin yazma derslerindeki başarı etkisini araştırır. Katılımcılar, İngilizce hazırlık sınıflarından rastgele seçilen başlangıç seviyesi öğrencileridir. Biri deney grubu diğeri kontrol grubu olmak üzere 35 kişiden oluşan iki grup oluşturulmuştur. Deney grubundaki öğrenciler kendileri için düzenlenmiş yaratıcı yazma programı ile, kontrol grubu ise, standard programla çalışmıştır. Aynı zamanda, öğrencileri daha iyi tanımak ve yazma derslerine olan bakış açılarını anlamak için, çalışmanın başında tutum anketi uygulanmıştır. Öğrencilerin olumlu bir tutum geliştirip geliştirmediklerini saptamak amacıyla, deney grubuna çalışmanın sonunda benzer bir diğer tutum anketi daha uygulanmıştır. Çalışma, yaratıcı yazma tekniklerinin, İngilizce yazılı anlatım becerisini geliştirdiği ve öğrencilerin daha iyi yazdığı hipotezinden yola çıkar ve araştırma sorusu olarakta `Yaratıcı yazılı anlatım teknikleri kullanıldığı takdirde öğrencilerin yabancı dilde (İngilizce) yazılı anlatım becerileri gelişir mi?? sorusunun cevabını arar. Veriler, iki sınav sonucu ve öğrenci dosyalarından elde edilmiştir. Sınav sonuçları doğrultusunda, birinci ve ikinci sınav sonuçlarında ciddi fark gözlenmiştir. Öğrenci dosyalarının skorları incelendiğinde, yaratıcı yazma tekniklerinin, yabancı dilde yazma gelişiminde ve daha iyi yazma farkındalığı kazandırılması üzerinde etkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effect of a creative writing programme on EFL students? success in writing classes. Two elementary level classes of the English Preparatory School were chosen randomly as the subjects of this study. There were 35 students grouped into two, one as experimental and the other as control. The subjects in the experimental group studied writing in the creative writing techniques designed for them only. The subjects in the control group studied the standard curriculum. Besides, to get to know the students better and observe their common perspectives towards writing, an attitude questionnaire was given to both groups at the beginning and a similar one was given to the experimental group at the end of the study to determine whether the students have developed a positive attitude or not. The Hypothesis put forward for this study was; `If creative writing techniques are used in writing classes, students improve their writing skills and write better. The research question was: `Can we improve our students? writing skills in English if we apply creative writing techniques as a classroom process?? Data was gathered from two examination results and from student portfolios. As a result of data analysis, a statistically significant difference has been found between the scores of the first and the second examinations. When the portfolio scores were analysed, the findings indicated that creative writing techniques were effective in foreign language writing skills development and these techniques raised awareness on how to write better in a foreign language