(1845-1846) Ceride-i Havâdis Gazetesi'nde çıkan yazılar ve haberlerin değerlendirilmesi
Evaluation of articles and news published in the Ceride-i Havadis 1845-1846
  1. Tez No: 349155
  2. Yazar: RAHİME YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devri, Ceride-i Havâdis, Havâdisat-ı Dâhiliye, Havâdisat-ı Ecnebiye, William Churchill, Ottoman Epoch, Ceride-i Havadis, Internal News, Foreign News, William Churchill
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sosyo-kültürel hayatın önemli birer parçaları olan gazete ve dergiler çıkarıldıkları dönemin sosyal, siyasi ve edebi ortamını yansıtması ve geçmişle bağların koparılmaması açısından önemli kültürel materyallerdir. Bu çalışmada Ceride-i Havadis gazetesinin 1845-1846 yılları arasında çıkan nüshaları incelemiştir. Tez üç bölümden oluşmuştur.Birinci bölümde Ceride-i Havâdis gazetesi incelenmiştir. Gazetenin şekil ve muhteva özellikleri belirtilmiştir. Gazetedeki yazar kadrosu verilmiş ve gazetenin sahibi William Churchill hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde gazetede yer alan havâdis-i dâhiliye diye (iç haberler) geçen haberler başlıklar halinde değerlendirilmiştir.Üçüncü bölümde yine gazetede yer alan havadis-i ecnebiye diye (dış haberler) uluslararası haberler belirli ülkeler ele alınarak incelenmiştir.Çalışmanın sonundaki ek bölümünde ise gazeteden seçilmiş örnek sayfalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Newspapers and magazines that are leading part of a socio-cultural life are important cultural materials due to reflecting the social, political, and literary environment and not breaking with the past In this study, the copies of ceride-i havadis with former letters published between 1845 and 1846 were examined. Thesis consists of three parts.In the first part, ceride-i havadis was examined. Form and content of the newspaper were specified. Given information about William Churchill the owner of the newspaper and writing staff were listed. In the second part, the news in havadis-i dahiliye (internal news) was evaluated in headlines. In the third part, international news was examined dealing with specific countries in havadis-i ecnebiye (foreign news). Sample pages selected from the newspaper were included in appendix at the end of the study.