Tanzimat dönemi İmar Meclisleri (1845-1846)
Development Councils of Tanzimat era (1845-1846)
  1. Tez No: 435104
  2. Yazar: TAHİR BİLİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. FATMA ÜREKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, imar, meclis, tamir, temettuat, vücûh ve kocabaĢ
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 497
Özet
İmar Meclisleri 1845 yılında alınan“Tensikât-ı Mülkiye”kararları çerçevesinde oluşturulmuş geçici meclislerdir. Askerî, mülkî ve ilmiye sınıfından seçilen bir başkan ve iki üyeden oluşan İmar Meclisleri Tanzimat'ın uygulandığı yerlerden Anadolu'da 5, Rumeli'de 5 olmak üzere toplam 10 bölgede kurulmuş ve yaklaşık bir yıl görev yapmışlardır. Bu süre içerisinde görev yerlerinin nüfus, tarım, ticaret, hayvancılık, sağlık, eğitim, madencilik ve evlilik gibi konular ile bayındırlık ve ulaştırma alanlarında örneğin köprü, çeşme ve benzeri yerlerin tamiri, yol ve nehirlerin tesviyesi gibi durumlar da tahkikatlar yapmış ve bu tahkikatlari raporlar halinde Meclis-i Vâlâ'ya sunmuşlardır. Yine Tensikât-ı Mülkiye çerçevesinde 1845 yılında yapılan ve Tanzimat dönemi Osmanlı Devleti'nin sosyo-ekonomik yapısını yansıtan Temettuat Tahriri'nde de bu meclislerin rolü büyüktür.
Özet (Çeviri)
Institution of a council of public in struction which is known in Turkish as“İmar Meclisleri”was interim councils. Development Councils were constituted within the framework of the“Tensikât-ı Mülkiye”decisions taken in 1845. The Councils were established by one president of the council and two members who were selected from military, civil and ilmiye class. Five in Anatolia and five in Rumeli totally ten Development Councils were built and they worked about a year. Within this period, they were responsible for various fields such as population, agriculture, commerce, animal husbandry, health, education, mining, marriage and so on. In addition to this, they were also intesterested in the areas of public works and transportation, for example repairing bridge and fountain or levelling of roads and rivers. After making inquiries about them, they put them into report and then they offered these reports to Supreme Councils, Meclis-i Vâlâ. Moreover, they played important role in preparation of temettuat (dividend) registers in 1845 in the framework of Tensikât-ı Mülkiye. Keywords; Ottoman, imar, council, repair, temettuat, vücûh and kocabaş (notables)