Aşırı tepki verme ve fiyat/kazanç oranı anomalilerinin birlikteliğinin testi: Borsa İstanbul örneği
The test of the togetherness of overreacting and price/return ratio anomalies: An example from Borsa Istanbul
- Tez No: 349156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER AKKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etkin piyasalar, anomali, fiyat/kazanç, aşırı tepki verme, Anomali, price/earnings, overreactıon, efficient markets
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma ile Borsa İstanbul?da, fiyat/kazanç oranı ve aşırı tepki verme anomalilerinin öngördüğü işlem stratejilerinin ayrı ayrı ve birlikte kullanımıyla normalüstü getiri elde edilip edilemeyeceği test edilmiştir. Çalışmada 01 Ocak 2002 ile 31 Aralık 2011 tarihleri arasındaki dönem incelenmiş ve fiyat/kazanç oranı ile aşırı tepki verme anomalisinin öngördüğü işlem stratejileri doğrultusunda bir yıllık vadede portföyler oluşturulmuştur. Söz konusu tarihler arasında en düşük fiyat/kazanç oranına sahip hisse senetleriyle oluşturulan FK5 portföyünün, en yüksek fiyat/kazanç oranına sahip hisse senetlerinden oluşturmuş olduğumuz FK1 portföyüne göre %9 daha fazla ortalama kümülatif anormal getiri sağladığı tespit edilmiştir. Aşırı tepki verme hipotezinin öngördüğü işlem stratejisi ile yatırım yapıldığında, kaybettiren portföyünün kazandıran portföyüne nazaran %11 daha fazla getiri sağladığı görülmüştür. Ancak bu oran istatistiki olarak anlamlı bulunmamıştır. İki anomalinin birlikteliğinin testi için oluşturulan FK5-Kaybettiren portföyünün FK1-Kazandıran portföyüne göre %8 daha fazla ortalama kümülatif anormal getiri sağladığı görülmüştür. Çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda Borsa İstanbul?da önceki çalışmalara paralel olarak fiyat/kazanç oranı anomalisinin varlığını sürdürdüğü ancak aşırı tepki verme anomalisinin bir yıllık vadede bulunmadığı tespit edilmiştir. Söz konusu iki anomalinin birlikte kullanımı ile oluşturulan portföylerden anlamlı sonuçlar elde edilse de, bu portföy fiyat/kazanç oranına göre oluşturulan portföyden daha iyi sonuçlar üretememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we tested whether it is possible to beat Istanbul Borsa by using the expectation of operation strategies separately and together from price/earning ratio and over reacting anomalies. We used the data between January 01,2002 and December 31, 2011 and created 1 year portfolios by using the expectation of operation strategies from price/earning ratio and over reacting anomalies. This empirical study shows that the FK5 portfolio created from the lowest price/earning ratio between January 01, 2002 and December 31, 2011 achieves a 9% higher average cumulative abnormal return than the FK1 portfolio created from the highest price/earning ratio between January 01, 2002 and December 31, 2011. When we invest by following the strategy of over reacting hypothesis, the looser portfolio achieves a 11% higher return than the winner portfolio. However, this number is not statistically significant. To test the two anomalies? togetherness, we created FK5-losser portfolio and FK1-winner portfolio. Then, we saw that FK5-looser portfolio has an 8% higher average cumulative abnormal return. We found that there is a price/earning anomaly as it was found in the previous studies. However, this study showed that there is no overreacting anomalies in the 1 year term. Even if we got some reasonable results from the portfolios created by using the two anomalies together, these portfolios did not give a better result than the portfolios created from price/earning ratio.