Kişilik tipleri ile değişime yatkınlık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma
A survey aimed to determine the relationship between personality types and predisposition to change
  1. Tez No: 349154
  2. Yazar: AZİME YEKTA KARAA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT BÜLENT TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Kişilik, A ve B Tipi Kişilik, Değişime Yatkınlık, Organisational Change, Personality, A and B Personality Type, Predisposition to Change
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Dünyada her an her şey değişmektedir. Örgütler de bu değişmelerden payını almaktadır. Çevremizde olup biten olaylara ve değişmelere gösterdiğimiz tepkilerin, sergilediğimiz davranışların temeline inildiğinde karşımıza çıkan kavram ?kişilik? olmaktadır. Herkesin algısı, düşüncesi, olayları yorumlaması farklıdır. Çünkü herkesin kişilik yapısı farklıdır. Kişiliğimiz karşılaştığımız olaylarda gösterdiğimiz tepkilerde bizi yansıtan ve temsil eden çok önemli bir faktördür. Değişmeyen örgüt gelişemeyeceğine göre işgörenlerin de değişime ve yeniliklere uygun bir tutum sergileyen kişilik tipine sahip olmaları önemli bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. İşte bu yüzden kişilik olgusu rekabet dolu çevrede örgütlerin en önemli kozu olacaktır. Bu çalışmada ilk bölümde örgütsel değişim kavramı, ikinci bölümde ise kişilik kavramı üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde değişime yatkınlık kavramı açıklanmış, A ve B Kişilik Tipleri ile Değişime Yatkınlık arasındaki ilişkiye dair bir yazın oluşturulmuştur. Uygulama bölümü olan dördüncü bölümde ise çalışmanın temel hipotezi de olan A ve B Kişilik Tipleri ile Değişime Yatkınlık arasında bir ilişki olup olmadığı 385 işgörene uygulanan demografik bilgileri de içeren iki anket ile incelenmiş, analizleri yapılmış ve düşük düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Diğer hipotezlere dair analiz ve bulgulara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Everything is changing in the world. Organizations are affected from this change. The basis of the reaction and behaviours that we show against the events and changes is the ?personality?. Each individual?s perception, thought and interpreting the events are different. Because each individual has a different personality structure. Personality is a very important agent that leads our organizational behavior and represents us. Therefore it is very important for the personnel to have a personality and attitude appropriate for novelty and change. Personality phenomenon will be the most important trump of the organizations in the competitive world. In this study, it was focused on the organizational change concept in the first part and the personality concept in the second part. In the third part, the concept predisposition to change was explained and literary theory was formed about the relationship between A and B personality types and Predisposition to Change. In the fourth, application part, the relationship between A and B personality types and Predisposition to Change was investigated with two surveys applied to 385 personnel and containing demographical information, analysis were carried out and a low level correlation was found. Analysis and results as to other hypothesis were also presented in the study.