Kişiler arası süreci hatırlama tekniğine dayalı süpervizyonun psikolojik danışman adaylarının psikolojik danışma becerilerine, özyeterlik ve kaygı düzeylerine etkisi
The effect of the supervision with interpersonal process recall on the counseling skills, self-efficacy and anxiety levels of counselor trainees
- Tez No: 349169
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışma süpervizyonu, Psikolojik danışma becerileri, Özyeterlik, Kaygı, Kişiler Arası Süreci Hatırlama, Counseling supervision, Counseling skills, Self-efficacy, Anxiety, Interpersonal Process Recall
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kişiler Arası Süreci Hatırlama (KASH) tekniğine dayalı süpervizyonun psikolojik danışman adaylarının psikolojik danışma becerilerine, özyeterlik ve kaygı düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmada, gerçek deneysel desenlerden ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmanın deneklerini, 2'si deney 2'si de kontrol olmak üzere 4 gruptan birine seçkisiz olarak atanan, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Programı'nda eğitim gören 30 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada, Bireyle Psikolojik Danışma Uygulaması dersini yürüten 4 öğretim elemanı süpervizör olarak yer almıştır. İkinci ve yedinci psikolojik danışma oturumları arasında deney grubunda yer alan denekler KASH tekniğine dayalı, kontrol grubunda yer alan denekler ise karma modele dayalı süpervizyon almışlardır. Araştırma kapsamında, Psikolojik Danışman Özyeterlik Ölçeği (PDÖÖ) ve Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (DSKE) aracılığıyla toplanan veriler, deneklerin yürüttükleri ikinci ve yedinci psikolojik danışma oturumlarından önce; Psikolojik Danışma Becerileri Ölçeği (PDBÖ) aracılığıyla toplanan veriler ise deneklerin yürüttükleri ikinci ve yedinci psikolojik danışma oturumlarının görüntü kayıtlarının 3 hakem tarafından değerlendirmesiyle elde edilmiştir. Verilerin analizinde, karışık ölçümler için iki faktörlü varyans analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, KASH tekniğine dayalı süpervizyonun psikolojik danışman adaylarının psikolojik danışma becerilerine, özyeterlik ve kaygı düzeylerine etkisinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of the Interpersonal Process Recall (IPR) based supervision on counseling skills, self efficacy and anxiety levels of counselor trainees. In this study, an experimental design with randomized pretest-posttest control group was used. Thirty senior undergraduate counselor trainees were randomly assigned to one of four classes as subjects. Two of the four classes were experiment group and the other two were control group. Four supervisors were involved to study, who were also instructors of the“Individual Counseling Practice”course. Fifteen subjects in the experimental group received supervision based on IPR and fifteen subjects in the control group received mixed supervision between the second and seventh counseling sessions. The data were collected by the Counselor Activity Self Efficacy Scale (CASES), State Anxiety Inventory (SAI) before the second and the seventh counseling sessions, and by taking the means of the ratings which were collected by Counseling Skills Scale (CSS). The data were analyzed by using two-way analysis of variance for mixed measures. The results showed that the effect of IPR based supervision on counseling skills, self efficacy and anxiety levels of counselor trainees were not significant.