Yozgat yer adları üzerine bir inceleme
A study on place names of Yozgat
  1. Tez No: 349190
  2. Yazar: MURAT DURNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SADİ HİNCAL NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yer Adları, Yer Adları Bilimi, Yer Adlarının Anlam Özellikleri, Yer Adlarının Biçim Özellikleri, Place Names, Science of Place Names, Properties of Place Names, Format Properties of Place Names
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Anadolu?nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yozgat?ın yerleşim adları üzerine yapılan bu çalışma; Kısaltmalar, Transkripsiyon, Giriş, I., II., III., IV. Bölüm, Sonuç , Öneriler, Kaynakça ve Özgeçmiş bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, araştırmanın önemi ve araştırmanın sınırlılıkları ve araştırma yöntem ve teknikleri üzerinde durulmuştur. I. bölümde Yozgat ve ilçelerinin tarihleri hakkında kısa bir bilgilendirme ve adlarının anlamları ve ait oldukları kökenler üzerinde durulmuştur. II. bölümde Yozgat merkez ilçede bulunan mahalle, cadde, sokak ve bulvar adları ile Yozgat ve ilçelerine bağlı köy adlarına yer verilmiştir. Bu yer adları anlamlarına göre bu bölümde incelenmiştir. III. Bölümde; sözlük kısmında yer alan yer adlarının etimolojik ve gramatikal değerlendirmesi yapışmıştır. IV. bölümde yerleşim adlarının tasnifi yapılarak yer adları anlam ve yapı bakımından ortak özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Sonuç bölümünde yaptığımız araştırma neticesinde elde etmiş olduğumuz sonuçlara değinilmiştir. ?Yozgat İli Yer Adları Üzerine Bir İnceleme? adlı bu çalışmamızın amacı; Yozgat yöresinde tercih edilmiş olan yer adlarının özelliklerini ve barındırdığı güzellikleri ortaya çıkartarak yer adları bilimine katkı sağlamak, Anadolu?nun fethedilmesinden sonra geçmişten günümüze bölgenin Türkleştirme ve İslamlaştırma çalışmalarını gözlemlemektir.
Özet (Çeviri)
This study, on settlement names of Yozgat Which is one of the oldest settlements in Anatolia, is consist of, abbreviations, transcription, Introduction , Section I., II., III.,IV. the result, Suggestions, bibliography and Biography sections. In the introduction focused on the aim of the study, the importance of the study, limitations, ways and technics of the study. İn the first section: a brief information, about the dates and names of the counties to which they belong meanings and origins of Yozgat and its counties, is given.. İn the second Section : the names of district , streets and avenues and villages of Yozgat and its counties are mentioned. İn the third Section: the place names located in the dictionary etymological and grammatical assessment is made. İn the fourth section: the places names are classified according to common features in terms of meaning and structure.In the result it is mantioned about the results of the study we made. The goal of this study, named“ A Study on Place Names of Yozgat province ”is; to contribute ?the place names science? , revealing the features and beauty of the names which preferred in Yozgat province . To observe the work of Turkification and the Islamization of the region from past to the present, after the conquest of Anatolia.