Türkiye'de ikiz açıklar hipotezinin geçerliliği
The validity of twin deficitis hypothesis in Turkey
- Tez No: 349197
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN TERZİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bütçe Dengesi, Cari İşlemler Dengesi, Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Eştümleşme Testleri, Budget Deficit, Current Account Balance, Linear and Non-linear Co integration Tests
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
İkiz açıklar ilişkisi bütçe ve cari işlemler dengesinin birlikte hareket etmesi olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu iki değişken aynı zamanda ekonominin iç ve dış dengesini de temsil etmektedir. Son yıllarda bütçe ve cari işlemler açıklarına bağlı olarak gerçekleşen ekonomik krizler ikiz açıklar ilişkisine yönelik ilginin daha da artmasına neden olmuştur. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de iç ve dış dengesizlik arasındaki ilişkinin belirlenmesi ekonomik politikaların belirlenmesinde oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye ekonomisinde bütçe ve cari işlemler dengesi ilişkisini doğrusal ve doğrusal olmayan zaman serisi analizleriyle incelemektir. Bu amaçla 1994-2013 dönemini kapsayan verilere Pesaran ve diğerleri (2001) Sınır Testi analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, incelen dönemde Türkiye ekonomisinde ikiz açıklar hipotezi yerine cari işlemler hedeflemesi hipotezinin geçerli olduğunu göstermektedir. Buna göre cari işlemler dengesinden bütçe dengesine doğru ters yönlü nedensellik bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of twin deficit is called as co-movement of two variables, budget and current account balances. These two variables are also the indicators of internal and external balances. Researches pay more attention on the twin deficits due to recent economic crises initiated by budget and current account deficits. It is generally accepted that to determine the relations between the internal and external imbalances in both developing and developed countries, as well as for Turkey are important to determine economic policies. The aim of this thesis, to analyze the relations between budget balance and current account balance for the Turkish economy in applying linear and nonlinear time series analyses. For the purpose of this study, data for the period of 1994-2013 has been utilized by the bounds test developed by Pesaran and at all (2001). The results show that the hypothesis of current account targeting is valid rather than twin deficit hypothesis for the Turkish economy. The results also show that there is reverse causality running from current account balance to budget balance.