Hun istilasından Moğol hakimiyetine alanlar (Osetler)
Alans (Ossets)from Hun invasion to Mongol domination
- Tez No: 349205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇOG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Alanlar, Osetler, Kafkasya, Moğol İstilası
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Alanlar, İskitlerin ve Sarmatların ardından, Avrasya steplerinde ortaya çıkmışlardır. İran dilli ve göçebe bir kavim oldukları ve bugün Kafkaya'da yaşayan Osetlerin onların torunları olduğu büyük ölçüde kabul görmekle birlikte, kimlikleri konusunda farklı fikirler de ileri sürülen Alanlar, tarih sahnesine çıktıkları günden itibaren Kuzey Kafkasya ve Hazar tarihinde mühim bir rol oynamışlardır. Hun istilası ile“Kavimler Göçü”ne katılan, daha sonra ise Moğol istilası ile dünyanın farklı yerlerine dağılan Alanların tarihi oldukça hareketli bir manzara arz etmektedir. Farklı coğrafyalara dağılmalarına rağmen Alanların belli bir grubu Kafkaslarda kalmıştır. Uzun tarihsel süreçte bu halkın yapısında bazı sosyoekonomik, politik ve dinsel değişimler yaşanmıştır. Başlangıçta göçebe ve pagan olan halk, zamanla yerleşik hayata geçmiş ve Hıristiyanlık kısmen eski inançları ile birleşerek aralarında yayılmıştır. Ortaçağ boyunca Bizans İmparatorluğu, Hazarlar, Emeviler ve Abbasiler gibi büyük güçlerle ilişkiler kuran Alanlar aynı dönemde Asya bozkırlarından Kafkaslara ulaşan farklı kavim ve gruplarla temasa geçmişlerdir. Hunlar, Bizans İmparatorluğu, Hazarlar ve Moğollar gibi Kafkaslara ve Karadeniz bozkırlarına hakim olmaya çalışan güçlü kavim ve devletler Alan tarihinde önemli izler bırakmışlardır.
Özet (Çeviri)
Alan sarised at the Eurasian steppes after Scyths and Sarmatians. Although it is accepted that Alans were nomadic and İranian languaged people and Ossetes which live in Caucasus are descendants of them,there are different ideas about their origin. Beside they acted an important role at the history of North Caucasus and Caspian since they first appeared on the history stage.They took part at the Migration Period after the Hun invasion and than they straggled different parts of the world with the Mongol invasion, so Alan history presents an active picture. Despite disintegrating different geographical areas of world, a particular of Alans stayed at Caucasus. At the long historical process, Alans subsisted somesocio-economic, political and ecclesiastical exchanges in their culturel form. At the beginning they were nomadic and pagan, but in the lenght of time they became settled and with their old assurences Christianity generalized at the Alan country. Alans merged with strong states like Byzantine Empire, Khazars, Umeyyeds and Abbasids durıng the medieval ages and at same time they came in touch with the different nations and groups which arrived Caucasus from Asia steppes. Theese powerfull nations and states who tried to dominate on Black Sea and Caucasia steppes such as Huns, Byzantine Empire, Khazars and Mongols, made important marks on the history and culture of Alans. Key Words : Alans, Ossets, Caucasia, Mongol İnvasion