Kurumlar vergisinde istisna uygulamalarının değerlendirilmesi
The evaluation of exception applications in corporate tax law
  1. Tez No: 349204
  2. Yazar: ANIL ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumlar Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi, İstisna, Corporate Tax Law, Corporate Tax, Exception
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu?nun 5. maddesinde ve diğer kanunlarda yer alan istisna hükümleri ile bu hükümlere ilişkin uygulama alanında ortaya çıkan eksiklikleri ortaya koymaktır. Bu amaçla; ilgili kanunlar, Danıştay kararları ve doktrinde yer alan görüşler incelenerek uygulamada yer alan eksikliklere değinilmiştir. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Kurumlar Vergisi hakkında teorik bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, Kurumlar Vergisi Kanunu ve diğer kanunlarda yer alan istisna hükümleri ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise, istisna uygulamasında ortaya çıkan eksikliklere yönelik değerlendirmeler yapılarak bunların giderilmesine yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to present the deficiencies arising in the application area of the exception clauses of the Article 5 of Corporate Tax Law No. 5520 and of other laws. For that purpose, the related laws, Council of State decisions and the remarks given in the doctrine have been reviewed and the deficiencies in the application area have been addressed. The study has three parts. In the first part, theoretical information about Corporate Tax Law has been given. In the second part, exception clauses of the Corporate Tax Law and other laws have been presented in detail. In the third and last part, analyses regarding to deficiencies arising in the exception application areas have been made and the recommendations have been proposed accordingly.