Bulut bilişim, geçiş ve Türkiye'deki mevcut durum
Cloud computing, migration and current situation in Turkey
  1. Tez No: 349206
  2. Yazar: ÇİĞDEM EYÜPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALHA USTASÜLEYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, Bilgi Teknolojileri, Cloud Computing, İnformation Technology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, işletmelerin, yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için hız, esneklik ve maliyet avantajlarını gözetmeleri gerektiğini ortaya koymaktadır. İş süreçlerini geliştirmek ve bu avantajlardan faydalanmak için de bilgi teknolojilerine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duymaktadırlar. Ancak işletmelerin teknolojik altyapı gereksinimlerinin her geçen gün değişmesi ve artması değişime ayak uydurmalarını güçleştirmektedir. Genişleme ihtiyacı içindeki altyapının yönetilmesi işletmeler için hem karmaşıklığı beraberinde getirmekte hem de bilişimi her zamankinden daha pahalı hale getirmektedir. İş hayatının her alanında dış kaynak kullanımının stratejik bir zorunluluk haline geldiği bir dönemde, bilişim sektöründe de bulut bilişim, işletmelere isteğe bağlı olarak, `kullandıkça öde? prensibiyle, her an her yerden bilgi teknolojileri (BT) kaynaklarına erişme, paylaşma ve ortak kullanma imkanı sunmaktadır. Bu çalışmada yeni bir hizmet modeli olan bulut bilişimin teknik analizi yapılarak, geçiş stratejileri, BT ve bulut bilişim pazarı, avantajları ve dezavantajları incelenmiştir. Ülkemizdeki bulut bilişimle ilgili mevcut durum incelenip buluta geçişle ilgili farkındalığın artırılması ve kullanımına ilişkin eksikliklerin giderilmesi için öneriler sunulmuştur
Özet (Çeviri)
Fast growing in information technologies have revealed that businesses should take the advantage of speed, flexibility and cost into consideration to survive the intensive competition environment. Information technologies are needed ever before to develop the business processes and benefit from those advantages. However, the fact that technologic infrastructure requirement of the businesses change and increase every day makes them keep up with these conditions difficult. Directing the infrastructure, in need of enlargement, brings complexity with it, and also makes the informatics more expensive than usual. Cloud computing in informatics sector enables to reach and share BT sources and to collectivize every time and everywhere, optionally, with the principle `pay as you use? in the period in which every branch of business strategically requires foreign sources. Transition strategies, BT and cloud computing market and its advantages and disadvantages were investigated in this study by technically analyzing cloud computing which is a new service model. Current situation related to cloud computing in our country were searched, and some proposals were made to increase the awareness of cloud computing and to correct deficiencies.