Ekonomik kriz dönemlerinde sendikalar: 2008 küresel krizi sürecinde Türkiye örneğ
The trade unions in the process of economic crises: Turkey example in the process of the global crisis 2008
  1. Tez No: 349212
  2. Yazar: YILMAZ BUKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN MAHİROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Global Kriz, Sendikalar ve Kriz, Crisis, Global Crisis, Trade Unions and the Crisis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Ekonomik kriz ekonomideki kötüye gidiş, büyük sıkıntı, buhran, bunalım gibi anlamlarda kullanılır. Genel olarak ekonomik kriz, ekonomideki aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan olayların makro açıdan ülke ekonomisini, mikro açıdan ise firmaları ciddi anlamda sarsacak sonuçlar ortaya çıkarmasıdır. Krizlerin oluşmasında çevre faktörleri, doğal olaylar, savaş, fiyat istikrarsızlığı, durgunluk, döviz kuru dengesizliği, siyasal istikrarsızlık, makroekonomik yapıdaki bozulmalar gibi faktörler etkilidir.Bu çalışma ile Türkiye?nin son yıllarda yaşadığı ekonomik krizlere değinilerek bu krizlerin ülkeye olan olumsuz etkileri incelenmektedir. Bu krizler içinde son yaşanan küresel kriz gölgesinde Türkiye?nin aldığı önlemler ve önlemlerin piyasalardaki etkileri üzerinde durulmaktadır.Global kriz sürecinde Türkiye?nin açıkladığı önlem paketlerinin artıları ve eksileri irdelenerek bu önlem paketlerine sendikaların tavrı ve bunlara ek olarak hükümete öneri olarak sunduklarına değinilmektedir. Kısaca ekonomik kriz dönemlerinde devlet ve sendikaların nasıl bir yol izledikleri, hangi adımları nasıl attıkları ve özellikle sendikaların kriz karşısındaki tutumları açıklanmaktadır
Özet (Çeviri)
Economic crisis can be defined as economic downturn, great distress, and depression. In general, economic crisis means events that occur suddenly and unexpectedly affecting the country's economy at the macro level and threatening the companies seriously at the micro level. Factors such as environmental and natural events, wars, price instability, recession, exchange rate instability, political instability, deterioration in the macroeconomic structure are effective in the formation of crisis.In this study, with reference to the economic crises Turkey undergone in recent years, the negative effects of the economic crises in the country are examined. It focuses on the measures taken by Turkey in the shadow of the recent global crisis among these crises and their effects on the market.The pros and cons of the measure packets announced by Turkey in this process are examined and the attitude of the trade unions towards these packets, as well as what is presented to the government as a proposal are studied. In short, it describes the ways followed and the steps taken by the state and the trade unions and especially the attitudes of the trade unions against the crises in times of economic crisis.