İktisadi ve idari bilimler fakültelerinin bulanık veri zarflama analizi ile etkinlik ölçümü
Economics and administrative sciences schools activity measurement of fuzzy with data envelopment analysis
- Tez No: 349213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA GÖKALP GÖKTOLGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Veri zarflama analizi, performans ölçümü, matematik programlama, KPSS, etkinlik, bulanık veri zarflama analizi, data envelopment analysis, performance measurement, mathematical programming, KPSS, efficiency, fuzzy data envelopment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Veri Zarflama Analizi (VZA), çoklu girdi ve çoklu çıktı kullanan birbirlerine benzer birimlerin göreceli performanslarının ölçümünde kullanılan veriye duyarlı matematik programlama tabanlı bir ölçüm yöntemidir. Bulanık veri zarflama analizi (BVZA) verilerin tam ve gerçekçi olarak tespit edilemediği zaman kullanılan göreceli performans ölçüm yöntemidir. Bu çalışmada, üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2010 KPSS puanlarına göre öğretim performansları göreceli olarak incelenmiştir. KPSS sınavında yer alan genel kültür ve genel yetenek sınavı ortak alan olmakla birlikte, alan sınavı içerisinde dahil edilen bölümler ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içerisinde yer alan bölümleri kapsamaktadır. Bu sebeple KPSS sınavlarından alınan puanlar bu Fakültelerin başarı düzeylerinin tespitinde önemli bir ölçüt olmaktadır. Çalışmada, 55 adet Üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bulanık ortamda göreceli olarak performansları ölçülmüştür. Türkiye?de eğitim ve öğretim faaliyeti gösteren ve değerlendirmeye alınmayan diğer üniversitelerin bazıları 2005-2006 yılından sonra açıldığı ve de bazılarının da verilerine ulaşılamadığı için değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
Data Envelopment Analysis (DEA) is a data sensitive mathematical programming based measurement technique that is used to evaluate the relative performances of similar units which use multiple input and multiple output. Fuzzy Data Envelopment Analysis (FDEA) is a relative performance measurement technique used when the data could not been detected exactly and realistic. In this study, teaching performances of Faculty of Economics and Administrative Sciences are relatively examined according to the results of Public Personnel Selection Examination, 2010. In this exam, departments included by profession chapters involves the departments of Faculty of Economics and Administrative Sciences as well as the general culture and general ability part is the common chapter. For this reason, scores of Public Personnel Selection Examination are important criteria to detect the success levels of this Faculty. Performances of Faculty of Economics and Administrative Sciences of 55 universities are relatively measured in the fuzzy media. Some of the educationally active universities of Turkey that established after 2005-2006 education season and the others whose data are inaccessible are out of evaluation.