Türkiye televizyonlarındaki evlilik programlarında görünürlük ile toplumun muhafazakârlığı arasındaki ilişkinin antropolojik açıdan irdelenmesi
Anthropological interpretation of relationships between social conservatism and visibility in marriage programmes in turkish televisions
  1. Tez No: 349211
  2. Yazar: ŞERİFE AKÇA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ DEMREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakârlık, Görünürlük, Kamuoyu, Medya, Evlilik, Söylem Analizi, Conservatism, Visibility, Public Opinion, Media, Marriage, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez çalışması, son yıllarda popüler kültür ürünleri arasında kendini gösteren, medyada yer alan evlilik programlarındaki toplumun görünürlüğü ile birlikte baskın olarak kullanılan muhafazakâr söylem incelenmiştir. Aile, evlilik gibi mahrem sayılan konuların ekrana taşındığı, bununla birlikte ataerkil söylemin devam ettiği gözlemlenmiştir. Yapılan tez çalışmasının veri kaynağını 2007 yılından beri yayınlanan ?Esra Erol?da Evlen Benimle? adlı evlilik programı oluşturmaktadır. Çalışma kapsamındaki programa katılımlı gözlemle birlikte, programa gidilen günlerin kaydı alınarak, söylem analizi tekniği uygulanmıştır.Popüler kültür ürünü olarak karşımıza çıkan evlilik programları, geleneksel ve ahlaki kuralların dışında bir tarza bürünmüş olsa dahi, aile ve evlilik bağlamında geleneksel toplumsal değerlerin dışına çıkmamaktadır. Programda yer alan aday ve talipler ataerkil düzen içerisinde toplumsal cinsiyet rollerini içselleştirerek söylemlerine dökmektedir. Programda ?muhafazakârlık? söyleminin açığa çıkmasında kamuoyunun etkin bir rolü vardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, public visibility and common conservative discourses which recently are seen among popular culture products in marriage programmes on media were investigated. It was observed that subjects like family, marriage etc. which are accepted as private were mentinoned on TV and also patriarchal discourses were continued. Data source of the study has been collected from the programme called ?Esra Erol?da Evlen Benimle? since 2007. In the context of the study, the programme was followed with participation and these days were recorded. Observations were carried out with discourse analysis tecnique. Even though marriage programmes, which occur as a product of popular culture, have been turned into a manner out of tradition and moral principles, they don?t go beyond traditional social values in terms of family and marriage. Aspirants and candidates in the programme use discourses with their internalized social gender roles within patriarchal order of the society. There is an important role of public opinion in the ?conservatism? discourse usage.