Vergiden kaçınmanın nedenleri: Giresun- Sivas örneği
Reasons for avoiding taxes: Giresun- Sivas example
- Tez No: 349242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergiden Kaçınma, Vergi Yükü, Mükellef Psikolojisi, Vergiye Karşı Tepkiler, Verginin Etkileri, Tax Avoidance, Tax Burden, Taxpayer Psychology, Reactions to Tax, The Tax Effects
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Vergi, yükümlülükler açısından karşılıksız bir ödemedir. Dolayısıyla, vergi, onu ödeyen kişiler üzerinde bir yük oluşturmaktadır. Diğer yandan, devlet her yıl GSMH? nın belirli bir miktarını vergi yoluyla özel kesimden kamu kesimine aktarmaktadır. Bu durum toplum üzerinde de bir yük oluşturmaktadır. Vergi mükellefleri ise, bu yükten kurtulma çabası içine girmekte ve vergilere karşı bir takım tepkiler oluşturmaktadır. Vergiye karşı oluşturulan bu tepkiler aktif tepki (vergi kaçakçılığı, verginin reddi ve isyan gibi) şeklinde olabileceği gibi, pasif tepki (vergiden kaçınma, yatırımdan vazgeçme, üretimi kısma, tüketimi kısma) şeklinde de olabilmektedir. Bu durum, Devletin en önemli gelir kaynaklarından biri olan vergi gelirlerinin azalmasına neden olmaktadır. Bu olumsuz sonuçlar neticesinde, konuyu, bilimsel temelde ele alma ihtiyacı ortaya çıkmış ve özellikle bir suç olarak görülmeyen ve cezalandırılamayan; fakat yüksek oranda vergi kayıplarına neden olan vergiden kaçınmanın nedenleri çalışma alanının temelini oluşturmuştur.Sınırlı bir grupla gerçekleştirilen bu alan araştırması, Giresun ve Sivas? ta yer alan işletmelerin vergiden kaçınmalarının nedenlerini ortaya koymak açısından, mükelleflerin vergiyi nasıl algıladıkları ve bu doğrultuda vergiye karşı tutum ve davranışları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax is an unrequited payment in terms of obligations. Therefore, tax seems to be a burden on the people who pay it. On the other hand, every year the state transfers a certain amount of the GNP from the public sector to the private sector through tax transfers. This situation also constitutes a burden on society. Taxpayers, however, make an effort to get rid of this burden, give some reactions against the taxes. These responses against tax may both be in form of active response (tax evasion, tax refusal and rebellion, etc.) and also passive response (tax avoidance, investment, give up, part production, consumption portion). This condition causes a decrease in tax revenues which is one of the most important sources of the state. As a result of these negative results, the need for a scientific discussion of this topic emerged, and formed the basis of the study area of the reasons of tax avoidance which is particularly not seen as a crime and cannot be punished but causes a high rate of tax loss.In this field study, which is carried out with a limited group, it is analysed how the taxpayers perceive the tax and accordingly their attitudes and behaviors towards the tax in order to put forth the reasons of the business managements in Giresun and Sivas for avoiding the tax.