İmam hatip öğrencilerinin peygamber tasavvuru
- Tez No: 349248
- Danışmanlar: PROF. DR. ENBİYA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Peygamber Tasavvuru, İmam Hatip Öğrencileri, Aşırı Yüceltmeci Peygamber Tasavvuru, İndirgemeci Peygamber Tasavvuru, Beşer Peygamber Tasavvuru
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmamız İmam Hatip lisesi öğrencilerinin peygamber tasavvurunu anlayabilmek için gerçekleştirilmiştir.Yapılan çalışma ile İmam hatip öğrencilerinin sağlıklı bir peygamber algısına sahip olup olmadıklarını ortaya koymak istedik.Bunu yaparken öncelikle kavramsal çerçevemizi belirledik;bunun için literatürde yer alan peygamber tasavvurlarına tezimizde yer verdik. Daha sonra alan araştırmamızı gerçekleştirmek üzere İmam hatip öğrencilerine uygulayacağımız anketimizi oluşturduk.Bu anketimizde ayrıca öğrencilerin gelir seviyeleri ve yaşlarını sorduk öte yandan dini tutumlarını ölçtüğümüz bir ölçek koyduk.böylece peygamber algıları ile demografik değişkenler arasındaki korelasyonu ve dini tutumları ile peygamber algıları arasındaki korelasyonu ortaya koyduk.Bu anketi 241 öğrencimize uyguladık.Uyguladığımız anketleri SPSS veri programında analiz ettikten sonra sonuçları üzerinde çalıştık. Verilerin analiz sonuçlarına göre;İmam hatip öğrencilerinin Aşırı yüceltmeci bir peygamber algısına sahip oldukları;bu algılarının yaşa ve gelir seviyesine göre değişken olduğu sonucuna vardık.Diğer taraftan dini tutumlarının Peygamber tasavvurlarında etkili olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to try to understand the image of the prophet according to the Imam-hatip students. It aimed at clearifying if those students have correct understanding of the prophethood or not. The first step of this examination was determination of conceptual framework and description of the images of the prophet in Islamic literature. Henceforth we create a questionnaire in order to apply it to the Imam-Hatip students as a necessary part of any field survey. To show the correlation between images of the Prophet and demographical variables and also between the religious attitudes and images of the Prophet, it is placed some questions relating to their ages and income levels. According to the results of the analysis of the data, it became clear that the Imam-hatip students have strong intent toward exaltation of the Prophet. It also became clear that this intentions are variable relating to the ages and income levels of the students. On the other hand it became clear that religious attitudes has also some effects on the perception of the Prophet. Key words : Image of the Prophet , Imam-Hatip Students , Intent of Over exalting the Prophet , Reductionist concept of the Prophet, Concept of Human-Prophet