Sabri (Mehmet)Divanı Edisyon-Kritik-İnceleme
Sabri (Mehmet) Edition-Critical-Review board
  1. Tez No: 349250
  2. Yazar: FERDİ ÇOŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabri, divan, inceleme, edisyon, Sabri, divan, examination, edition
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Sabri, XVIII. yüzyılın sonları ile XIX. yüzyılın başlarında Mora gibi Osmanlının karışıklıklarla dolu bir coğrafyasında yaşamış bir şairdir. Tam adı Karayılan-zâde Seyyîd Mehmed Emîn Sabrî?dir. Dört yaşında gözlerini kaybetmesi sonucu dünyaya gönül gözüyle bakan şair, sohbet meclislerinde kendisini geliştirmiş ve bir divan tertip etmiştir. Tasavvufî konulara değinmeyen Sabri, Nedim gibi gerçek sevgileri ve aşkları işlemiş; sade bir dille eserlerini kaleme, almıştır. Bu çalışmamız inceleme ve metin olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde ilk olarak Sabrî?nin hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve kaynaklarda nasıl bahsedildiği hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra divanın şekil ve muhteva bakımından incelenmesine geçilmiştir. Şekil bakımından incelendiği bölümde önce ele alınan üç nüshanın künyesi verilmiş daha sonra sırasıyla hangi nazım şekilleri olduğu ve sayısı, divanda kullanılan vezinler ile nazım şekillerinin konularına ve beyit sayısına dair bilgiler verilmiştir. Bu bölümden sonra Divan?ın muhteva bakımından incelemesine geçilmiştir. Burada ?Din ve Tasavvuf?, ?Dini Kavramlar? başlıkları altında öne çıkan kavram ve şahıslar kısaca tanıtılarak ilgili beyitler verilmiştir. Sonra ?Toplum ve Kültür? başlığı altında ?Şairin Döneminde Yaşayan Şahıslar?, ?Tarihi ve Efsanevi Şahıslar?, ?Dini Şahıslar?, ?Şairler?, ?Bir Konuda Ün Yapmış Şahıslar?, ?Kavimler?, ?Ülke ve Şehirler? ?İçtimai Hayat?, ?Tabiat?, başlıkları altında Divan?da geçen pek çok unsur hakkında beyitlerden örnekler verilerek açıklamalar yapılmıştır. Son olarak Süleymaniye Kütüphanesi, Milli Kütüphane ve Millet Genel Kütüphanesi?nde bulunan üç nüsha incelenerek hazırlanan edisyon kritikli metin eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sabri who lived in Mora in Ottoman border during surging period at the end of the 18th century and at the beginnig of 19 th century lost his eyesight at the age of 4.Full name of Karayılanzâde Seyyîd Mehmed Emîn Sabrî. Looking at the world through the eyes of mind, he improved himself and ordered a divan literature. Without speaking Sufi, he handled true love and used plain language in his Works like Nedim. This study has two main parts such as analysis and text. As part of the review of the first Sabri, his literary personality, his work and sources provided information about how you mentioned. Then, the diva has been investigated in terms of form and content. Are studied, discussed earlier in terms of shape, then were given three copies of the tag which is poetic forms, and the number of meters in the sofa with a verse forms used in the issues and provides information on the number of couplets. In terms of the Court's examination of the contents of this section has been started. Here,“Religion and Mysticism”,“Religious Concepts”have been summarized under the headings of the highlights of the concepts and related parties are couplets. Then the“Society and Culture”under the heading“The Poet Persons Living Era”,“Historical and Legendary Parties”,“Religious Persons”,“Poets”,“A Thread renowned Persons”,“Tribes”,“Country and Cities,”“The Social life ”,“ Natural ”, the Tribunal under the headings of explanations have been made by giving examples couplets on many factors. At least, critical edition text examined the three copy in Süleymaniye Kütüphanesi, Milli Kütüphane and Millet Genel Kütüphanesi was added.