19. yüzyılda Sivas Eyaleti'nde sarraflık faaliyetleri
Moneychanging activities in Sivas Eyaleti at 19th century
  1. Tez No: 349258
  2. Yazar: BUKET ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sarraf, Sivas Eyaleti, Borç, Faiz, İltizam, Moneychanger, Sivas Eyaleti, Debt, Ineterest, Favoring
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tezde, Osmanlı Devleti?nin hemen her alanda olduğu gibi, ekonomik olarak da darboğaza girdiği dönemler olan XVIII. ve XIX. yüzyıl boyunca bilhassa öne çıkan ve ekonomik hayatın önemli bir unsuru haline gelen sarrafların, Osmanlı Devleti?nin iç bölgelerinde ve taşrada sergilemiş oldukları faaliyetleri, Osmanlı Arşivlerine yansımış bilgiler ışığında incelemeye alınmıştır. Tezimizde 1800-1900 tarih aralığındaki belgeler değerlendirilmiş olmakla birlikte, bölge olarak da sınırlamaya gidilmiş ve Sivas Eyaleti sınırları içerisindeki sarraflık faaliyetlerine yer verilmiştir. Çalışmamızda özellikle Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı?ndan ulaşılan belgelere ek olarak, Şeriye Sicilleri ve ahkamlardaki veriler birinci elden kaynak olarak incelemeye alınmış ve konumuz ile alakalı diğer mevcut ikinci elden kaynaklar ve araştırma inceleme eserleri vasıtasıyla da araştırma konumuz şekillendirilmiştir. Bu çalışmada; sarrafların söz konusu dönemde ve mekanda çeşitli statülerdeki kişilerle olan alacak-verecek faaliyetleri, bu alışverişler sırasında meydana gelen sorunlar ile bu sorunların çözümleri hususunda izledikleri nizamlar, sarrafların Osmanlı Devleti içerisinde üstlendikleri belli başlı görevler ve bütün bunların sonucu olarak da devletin ekonomi politikası içerisinde sarrafların sahip olduğu önemli rol ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
At this thesis, activities of moneychangers in rural areas of Ottoman Empire will be researched as they became a vital part of the economic life during the 18th and 19th centuries from the Ottoman Archieves.Moneychanging activities have been reviewed in our thesis between 1800-1900 time period in the Eyalet-i Rum borders. In addition to files reviewed from Ottoman Archieves Department Directorate of Prime Ministry State Archieves General Directorate, data from Seriah Registers have also been used as source and other third party sources have also been regarded to shape the thesis. At this work, moneychanging activities of moneychangers in the mean time and place with people from variety of statuses, the problems during moneychanging and the methods they have followed for solution of problems, missions that money changers had been in and as a result theimportant position moneychangers had been in state's economy policy have been reviewed.