3568 sayılı yasa sonrası muhasebe mesleğinde değişim: Manuelden dijitale geçiş
Change in the profession of accountancy after the law no. 3568: Transition from manual to digital
  1. Tez No: 734996
  2. Yazar: SÜMEYYE EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Muhasebecilik Mesleği, 3568 Sayılı Yasa, Digitalization, Accounting Profession, Law Nr. 3568
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
18. yüzyılda başlayan sanayi devrimi, Endüstri 4.0'la etkisini daha çok hissettirmiştir. Teknolojinin gelişmesi birçok mesleği etkilemiş ve muhasebecilik mesleği de bu durumdan payını almıştır. Muhasebecilik mesleğinde mali nitelikli olayların kayıt altına alınması, belgelendirilmesi ve ilgili kurum ve kuruluşlara sunulması aşamalarında dijitalleşmeye gidilmiştir. Özellikle 2004 yılından itibaren Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın elektronik dönüşüm uygulamalarıyla birçok işlem dijital ortamlarda gerçekleştirilmeye başlanmıştır. 2019 yılında Çin'in Vuhan Eyaleti'nde ortaya çıkan Covid-19 salgının önüne geçilmesi için pandemi ilan edilmiş ve bu kapsamda insanlarla olan etkileşim azaltılmış fakat bu gelişmelere paralel olarak dijitalleşme iş hayatını daha çok etkileyerek elektronik uygulamaların kullanım oranını arttırmıştır. Bu araştırmada, muhasebecilik mesleğinin 3568 sayılı yasa sonrasında dijitalleşme süreci ve bu durumun etkileri teorik olarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda; elektronik dönüşüm uygulamalarının mükelleflerin, muhasebe meslek mensuplarının ve devletin denetim faaliyetlerini icra eden memurlar için iş yükünü azalttığı, zaman ve maliyet tasarrufu sağladığı ve yapılan denetimlerin hızlı ve sistemli olmasıyla hata veya hilelerin önüne geçildiği tespit edilmiştir. Bütün bu gelişmeler neticesinde muhasebecilik mesleği sadece mali raporları hazırlayıp ilgili taraflara sunan değil aynı zamanda işletmenin durumunu analiz edip geleceği hakkında yorum yapabilme kabiliyetine sahip olması yönünde evrilmiştir. Bu değişime ayak uydurmak için üniversiteler ve diğer kuruluşlar, teori bilgilerin yanı sıra dijital uygulamalara da yer vermelidir.
Özet (Çeviri)
Industrial Revolution, which started in the 18 th century, started showing its effect at a higher level together with Industry 4.0 throughout the world. The advancement of technology has affected many professions and one of them is the accounting profession. The digitalization was initiated in the processes in accounting such as recording the financial events, documenting, and reporting to the relevant institutions and organizations. In Turkey, digitalization of accounting profession dates back to the year 2004. Through the electronic transition implementations of the Ministry of Treasury and Finance, many transactions started to be conducted in digital media. The interaction with humans was reduced in order to overcome the COVID-19 pandemic emerged in Wuhan state of China in year 2019, but the digitalization influenced the business world more and increased the use of digital applications. In the present study, the digitalization process in accounting and its effects after the Law Nr. 3568 were examined. As a result, it was determined that electronic transformation applications reduced the work load of taxpayers, accountants, and officers conducting the auditing function of government, that it provided saving from time and expenses, and that fast and systematic auditing prevented the errors and frauds. Given all these facts, accounting profession evolved in the way allowing analyzing the current status of company and interpreting the future, as well as preparing the financial reports. In order to adapt to this change, universities and other institutions should make use of the digital applications, besides the theoretical knowledge.