Yetenek yönetimi ve bankacılık sektöründe bir alan araştırması: Sivas ili örneği
Talent management and a research on banking sector
- Tez No: 349257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN FİLİZÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek, Yetenek Yönetimi, Bankacılıkta Yetenek Yönetimi, Talent, Talent Management, Talent Management in Banking Sector
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Yetenek Yönetimine dair literatürde birçok tanım bulunmaktadır. Yapılan tanımlara bakıldığında yetenek yönetimi, yeni yetenekler elde etmek veya sahip olunan yeteneklerin değerlendirilmesi, elde tutulması ve geliştirilmesine yönelik tüm işletmeyi ilgilendiren sistematik bir süreç olarak kabul edilmektedir. Bilgi çağına paralel olarak ortaya çıkan bu kavram, çalışma yaşamında insanın değerini artırırken, işletmelerin rekabet avantajı yaratmalarındaki önemli bir araç olma özelliğine de sahiptir.Bu çalışmanın amacı ilk olarak yetenek ve yetenek yönetimine ilişkin literatür çalışması yapılarak temel kavramlar doğrultusunda Sivas ilinde faaliyet gösteren özel ve kamu bankalarında çalışanların, yetenek yönetimine dair algılarını ortaya koymaktır. Oluşturulan anket formunda yetenek yönetimine dair uygulamalar yer almıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programıyla analiz edilmiştir. Farklı bankalara ait çalışanların yetenek yönetimi ve uygulamalarına yönelik algıları ile cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, çalıştıkları sektör, idari pozisyon, çalışma süreleri açısından karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmada, önce yetenek ve yetenek yönetimine ilişkin literatür çalışması yapılarak yetenek yönetimi konusu ayrıntılı şekilde incelenmiş ve sonrasında anketlerden elde edilen bulgular istatistiki analize tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
There are several definitions for talent management in literature. When we had a look at the definitions of talent management, acquirement of new talents or the evaluation, holding, and improvement of possessed talents is accepted as a systematical progress which involving the whole operation. Existing parallely with information age, when this term makes valuable the human in the business life, it also has the feature of being an important device for creating a competitive advantage of foundations.The aim of the research is firstly to reveal the behaviour and attitudes of the employees working in public and private banks in Sivas on talent management by doing literatur research on the main terms of talent and talent management. There are applications on talent management in the created survey. The acquired datum is analyzed with the SPSS statistics software. The employees from different banks is evaluated by means of sex, age, education level, marital status, working sector, administrative position, working hours from the point of their attitudes and behaviours on talent management and its practice. In the research, firstly, the subject of talent management is analysed in detail by doing a literature research on talent and talent management and the datum acquired from the survey is analysed statistically.