Zeytinliada (Balıkesir, Erdek) insan iskeletlerinde diş ve çene patolojileri
Zeytinliada (Balikesir, Erdek) pathologies of the human bones teeth and jaws
  1. Tez No: 349260
  2. Yazar: SADET BIÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME SUATA ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Patoloji, Anthropology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytinliada, Anadolu, Diş ve Çene, Patoloji, Helen, Roma, Bizans, Osmanlı
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Paleoantropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Balıkesir ili Erdek sınırları içerisinde yer alan Zeytinliada içinde barındırdığı tarihi yapısı açısından arkeolojik buluntuları nedeniyle önemli bir yer tutar. Zeytinliada?nın bilinen en eski yerleşim tarihi Roma Dönemine kadar uzanmaktadır. 2007-2011 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin ÖZTÜRK başkanlığında gerçekleştirilen kazılar sonucunda ortaya çıkan iskeletler bu çalışmanın materyalini oluşturmaktadır. Çalışmanın materyalini oluşturan iskeletler Helen-Roma-Bizans ve Osmanlı dönemlerini kapsamaktadır. Zeytinliada kazılarından çıkarılan 18 kadın, 37 erkek, 11 bebek ve çocuk, 60?ı cinsiyeti bilinmeyen olmak üzere 126 bireye ait çene ve dişler incelenmiş ve bireylere ait 467 diş üzerinde çürük, aşınma, apse, ölüm öncesi diş kaybı (Antemortem), hypoplasia, alveol kaybı ve diş taşına bakılarak bunların taraflara ve cinsiyetlere göre dağılımları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Located with in the boundaries of the province of Balıkesir Erdek Zeytinliada important archaeological finds in the many historic structures and holds an important place due. Date of the earliest known settlements date back to the Roman period Zeytinliada. Ataturk University, Associate Professor of the Department of Archaeology between 2007-2011. Dr. Arising as a result of the excavations conducted by Nurettin Öztürk skeletons were used for this study. The study material covers the period from the Helen- Roman-Ottoman and Byzantine forming skeletons.Department of Anthropology, University of the Republic Faculty of excavations Zeytinliada laboratory extracted and brought 18 women, 37 men, 11 infants and children, and 60 of unknown sex of the individual, including the jaw and teeth examined 126. Examined over 467 dental caries, abrasion, abscess, tooth loss before death (antemortem), hypoplasia, alveolar loss and dental stone, and the gender distribution was examined and their parties have been identified. KeyWords: Zeytinliada, Anatolia, Teeth and Jaws, Pathology, Hellen, Byzantine, Rome, Ottoman.