Zeytinliada insanları ve yaşam biçimleri
People and life formats in Olive
  1. Tez No: 561219
  2. Yazar: BÜŞRA TAKUNYACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FADİME SUATA ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytinli Ada, Paleoantropoloji, Paleopatoloji, Zeytinli Island, Paleoanthropology, Paleopathology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Balıkesir ili, Erdek ilçesi sahiline yakınlığı ile bilinen Zeytinli ada 7900 metrekarelik bir alana sahiptir. Türkiye'de ilk ada müzesi olmasıyla da farkındalık yaratan Zeytinli ada, Helen-Roma-Bizans ve Osmanlı olmak üzere farklı dönemleri temsil eden mozaik bir yapı sergiler. Arkeolojik açıdan zengin eserleri barındırması bakımından da önemli bir kazı alanı olarak dikkat çeker. Çalışma materyalini Balıkesir-Erdek Zeytinli adada 2007-2011 yılları arasında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemleri ile tarihlendirilen iskeletler oluşturmaktadır. Tez materyalini oluşturan iskeletlerin yaşını belirlerken uzun kemiklerden ölçüm alınamadığı için dişlerden ve kafatası ölçümlerinden yaş tayini yapılmıştır. Morfolojik ölçümler kafatası ölçümleri ile sınırlı kalmıştır, bu nedenle popülasyonun boy uzunluğu hesaplanamamıştır. Zeytinli ada kazılarından çıkarılan 126 bireyin cinsiyet dağılımı;18'i kadın, 37'si erkek, 11'i bebek ve çocuk birey olarak tayin edilirken 60 bireyin ise cinsiyeti belirlenememiştir. Tez çalışmasının amacını, Zeytinli ada popülasyonunun paleodemografik, morfolojik ve paleopatolojik açıdan incelenmesi ve çağdaşı olan eski Anadolu toplumlarıyla karşılaştırması oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Zeytinli Ada,has an area of 7900 square meters which is known as having a proximity to Erdek county coast of the city Balıkesir.The island exhibits a mosaic structure representing different periods such as Greek,Roman,Byzantine and Ottoman and also known as the first ''island mseum''in Turkey.It attracts attention as an important excavation site in terms of hosting a rich archaeological area. The material of this study have been excavated from Zeytinli Ada in Erdek,Balıkesir,between the seasons of excavations that took place in 2007-2012,these are skelatons that were dated to the Greek,Roman,Byzantine and Ottoman periods.Whilespecifying the age of the skeletons,it was not possible to obtain a mesurement from the long bones,therefore teeth and skull mesurements heve been used to determine the age of these skeletons.Morphological mesurements are limited to skull mesurements therefore the height of the population could not be calculated.The gender distribution of 126 individuals excavated from Azeytinli Ada were;18 female,37 male,11 infant and child,and the gender of 60 individuals could not be determined. The aim of the thesis study is to examine the paleodemographic,morphological and paleopathological aspects of the population of Zeytinli Ada and to compare them with some of the old Anatolian societies.