İslâm tarihi ve medeniyetinde salâlar ve salavâtlar
Sala and salavats in the history and civilization of Islam
  1. Tez No: 349269
  2. Yazar: FATİH KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Tarihi, Mûsikî, Salâ, Salavât, Cami Mûsikîsi, Tekke Mûsikîsi, Minâre
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 578
Özet
Salâ ve salavât formu cami mûsikîsinin en önemli formlarından biridir. Tezimizde bu formların tarihsel süreci çalışılmıştır. Dinî bir emir olan salât ü selâmın Hz. Peygamber'den bu yana sosyal hayatta nasıl bir uygulama alanı bulduğu konusu işlenmiştir. Hz. Peygamber ve ondan sonraki dönemler de dâhil günümüze kadar bir tarih analizi yapılarak salâ ve salavât formunun kültürel manada toplumda nasıl yer edindiği belirtilmiştir. Yazılı kaynaklarda tespit edilenler dışında Anadolu'da okunmakta olan salâ ve salavâtlar bizzat kendimiz tarafından yapılan ya da tarafımıza gönderilen kayıtlar ile bu formlar yazıya (notaya) geçirilmiştir. Neticede Anadolu'da minâreden okunan salâların bölge ve yörelere göre makamsal farklılıkları yanında az da olsa salâ güftelerindeki farklılıklar meydana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Salas and Salavats are one of the most important forms of Sufi and Mosques music. This study examines and analyses the historical processes of these forms. It looks through how Salatü Selam (Salutes for the Prophet) has found a place of practice in social life Muslims since the time of Prophet Muhammad). It further indicates that how Sala and Salavat forms have made a cultural meaning in society by doing a short historical analysis including the time of Prophet and onwards. Besides the written and published sources, Sala and Salavats that are still sang and used in Anatolia are notated by myself together with records sent to me by others. It consequently discloses that Salas read from the minaret differ according to regions and localities in terms of mode, tune and melodic as well as the differences in their lyrics. KeywordsIslamic History, Islamic music, Sala and Salavat, Sufi music, Dervish lodge music, Mosques music, Minaret. Sala and salavats; Call for Funeral and Holy Days and Nights, Chants for praise the Prophet Muhammad