Alevilikte Dedelik ve Ocak anlayışı:Tercan örneği
Alevism and January Dedelik understanding :Tercan case
  1. Tez No: 349268
  2. Yazar: İHSAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BOZKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik, Bektaşilik, Dedelik, Ocak, Mezhep, Metod, Alevism, Bektashi order, Dedelik, January, Denominations, Method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mezhepler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü?nde Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Bu çalışma; giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır.Giriş bölümünde araştırmanın metodolojik bilgileri ve Tercan?ın tarihi gelişimi üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde, Alevilikte Dedelik Kurumu, Önemi, Tarihi Gelişimi, Kaynağı ve Dağılımı üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde, Alevilikte Ocak Sistemi, Kökeni, Yapılanması, İşleyişi ve Dağılımı konusu incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Tercan yöresi Alevilik geleneği, Dedelik, Ocaklar ve İşleyişi konularına temas edilmiştir. Sonuç bölümünde ise, genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared as a master thesis at the Institute of Social Sciences of the Republic. This study entry consists of three sections and a conclusion.Check the methodological part of the study focuses on the historical development of information and Tercan'ın.In the first chapter, Alevism Dedelik Authority, The Importance of Historical Development, Supply and Distribution emphasized.In the second part, Alevism January System, Origin, Structure, Operation and Distribution, is studied. In the third chapter, Alevi tradition Tercan region, Dedelik, Quarry and Operation issues have been in contact.The article to prepare a review.