2000'li yıllarda iktidar ve muhalefet dili
The language used by the ruling party and opposition parties in the 2000s
- Tez No: 349277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜMÜŞKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: siyaset, dil, AK PARTİ, CHP, içerik analizi, fiiller, özneler, politicians, language, AK PARTİ, CHP, content analysis, verbs, subjects
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 431
Özet
Dil, bir iletişim aracıdır. Siyasîler de amaçlarını gerçekleştirmek için halkla iletişim kurmak durumundadır. Siyasetin temeli iknaya dayalıdır ve siyasîler halkı ikna etmek için dili başarıyla kullanmalıdır. Bu çalışmada siyasetçilerin dili nasıl kullandığı, iktidar ve muhalefet partileri açısından incelenmiştir. İktidar ve muha-lefetin dili incelenirken de 2000'li yıllarda iktidar ve muhalefet temsilcileri olan AK PARTİ ve CHP'den yola çıkılmıştır. AK PARTİ ve CHP'nin parti programlarında kullandığı dil, içerik analizi yönünden incelenmiştir. Bunun yanında parti prog¬ram-larında kullanılan özneler ve çatı bakımından fiiller araştırılmıştır. Özellikle içerik analizi çözümlemesi, çeşitli alanlarda uygulanmasına rağmen siyaset dili alanında bu tür çalışmalara pek rastlanmamaktadır. Bu çalışma, alanındaki boşluğun dolmasında küçük de olsa katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Language is a means of communication. Politicians have to communicate with the society in order to achieve their aims. They also need to use this means of communication, the language, succesfully and efficiently as politics are based on the persuasion of people. In this study, the language used by politicians is examined in terms of the ruling and opposition parties. We base our study on the language used by AK PARTİ and CHP by drawing samples from their party doctrines with regard to the content. We also study the voices of verbs and subjects that both parties used in their party doctrines. In spite of being employed in certain areas, studies on the content analysis of the language used in party doctrines are very rare. So, we would like to contribute to the content analysis of the language in party doctrines with this study to a certain degree.