Safahat'ta insan portreleri
Portraits of human in Safahat
  1. Tez No: 349283
  2. Yazar: MERYEM EKER
  3. Danışmanlar: PROF. MAHMUT KAPLAN, PROF. MUHAMMED FATİH ANDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmed Âkif ERSOY, Safahat, şahıs kadrosu, insan portreleri, kahramanlar, Mehmed Âkif ERSOY, Safahat, personal staff, portraits of human, characters
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Olay çevresinde oluşan edebi metinlerde şahıs kadrosu, zaman, mekân, olay örgüsü gibi birtakım unsurlar yer alır. Bunların her biri söz konusu edilen hikâye açısından oldukça önemli ögelerdir. Hikâye ve romanlarda yer alan bu unsurlar manzum hikâyelerde de karşımıza çıkar. Bu unsurlar içinde şahıs kadrosu tahkiye için ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü anlatılan olay çevresinde yer alan kişiler, yazarını yansıtan birer ayna gibidir. Kendisini oluşturan sanatçının düşüncelerini, hislerini ve hayal dünyasını yansıtır.Akif, Safahat?ında manzum hikâyelere çokça yer vermiştir. Onun manzum hikâyeleri tıpkı mensur hikâyeler gibi zaman, mekân, olay örgüsü ve şahıslar bakımından incelenmeye elverişlidir. Biz, Akif?in manzum hikâyelerini şahıs kadrosu bakımından inceledik ve bu kahramanları tahlil etmeye çalıştık. Safahat?ın kişileri hem Akif?in düşünce dünyasını yansıtması bakımından hem de dönemin manzarasını göstermesi bakımından son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Literacy texts that occurs around the event includes some elements such as person staff, time, space and plot.Each of these is very important element for the story. These elements which are taking place in stories and novels also appears at stories in verse. Personal staff has a special importance for narration. Because the people who are around the described event are like a mirror that reflects the author. They reflect the thougts, feelings and imagination of the artist that created it.Akif has a lot of stories in verse in Safahat. His stories in verse are avaliable to study about time, space, plot and people like his prose stories. We studied Akif?s stories in verse about personel staff and tried to analyse this characters. The chracaters in Safahat are extremely important because they reflect both Akif?s world of thougt and show wievs of the period.