Beyond the iron ages in the selected works of J. M. Coetzee and Chingiz Aitmatov: History, politics and narrative
J.M. Coetzee ve Cengiz Aytmatov'un bazı eserlerinde demir çağ ötesindeki tarih, politika ve anlatım
  1. Tez No: 349282
  2. Yazar: MELIKE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Demir Çağ, totalitercilik, sömürgecilik, apartheid (ırk ayrımcılığı), temel hak ve hürriyetlerin eksikliği, zihinlerin sömürgeleştirilmesi, mankurt, sosyal sınıf, sosyal çatışma, şiddet, siyasal şiddet, Iron ages, totalitarianism, colonization, apartheid, lack of human rights, colonizing of minds, mankurts, social class, social conflicts, violence, and political violence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada, Coetzee ve Aytmatov?un eserlerinde Apartheid Güney Afrika ve Sovyet Stalin zamanındaki ?demir çağ dönemi? tarihsel, politik ve anlatımsal olarak incelenmiştir. Bu yazarların eserlerinde apartheid ve totaliter rejimlerinin demir çağ dönemlerini politik, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını görmek mümkündür. Apartheid Güney Afrika ve Sovyet Stalin dönemi birbirlerine yakın tarihlerde vuku bulmuş olup politik ve ideolojik anlamda birçok benzer özellikler içermektedir. Ve aynı zamanda birbirlerini politikaların uygulanması anlamında etkilediklerini görmekteyiz. Aytmatov ve Coetzee, Apartheid ve totalitarizm gibi farklı rejimler üzerinde duruyorlar gibi gözükseler de, aslında bu iki rejimin temel hak ve hürriyetlerin kısıtlanması amacıyla ortaya koydukları baskı ve zulmün benzer olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyzes ?The Iron Ages? of apartheid in South Africa and the Stalinist Soviet Union according to the selected works of J. M. Coetzee and Chingiz Aitmatov, as well as its significance on history, politics and narrative. In addition to The Iron Ages of apartheid, these two important writers further detail the political, economic, social and cultural life during oppressive regimes, colonization and totalitarianism. Apartheid South Africa and Stalinist Soviet Union, which happened approximately during the same period, had many significant similarities of policy and ideology, and these oppressive ideologies even influenced each other on the implementation of other policies. Although Aitmatov and Coetzee are seemingly dealing with distinct universes of apartheid and totalitarianism, these two universes are in fact united in their denial of fundamental rights to their citizens, and the coercive measures instituted to enforce both systems are identical.