Amatör futbol kulüplerinin risk yönetimi açısından değerlendirilmesi (Ordu ili 1. amatör futbol lig örneği)
An evaluation of amateur football clubs in terms of risk management (Ordu province 1st amateur football league example)
- Tez No: 685041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURKAY CEVAHİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Yönetimi, Sporda Risk Yönetimi, Sporda Risk Faktörleri, Futbol
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amaç, Ordu İli I. Amatör Futbol Lig'inde oynayan sporcuların algıladıkları riskleri belirlemek, risklerin etki düzeylerini tespit etmek, sporda risk yönetimi alt boyutlarının birtakım demografik değişkenler ile ilişkisini araştırmak ve sporda risk yönetiminin önem derecesini vurgulamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada betimsel yöntemlerden biri olan genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubunu Ordu İli I. Amatör Futbol Lig'inde yer alan 240 futbol oyuncusu oluşturmaktadır. Araştırmada veri aracı olarak Çobanoğlu (2008) ve Gök (2006)'ün Sporda Risk Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Veri dağılımının normalliği Kolmogorov-Smirnov Testi ile incelenmiştir. Parametrik verilerde bağımsız örneklemler için T-Testi, çoklu karşılaştırmalarda Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) ve Tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Nonparametrik verilerde Kruskal Wallis-H Testi ve Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney-U Testi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel çözümlenmesi için SPSS 21.0 paket programı kullanılmıştır. Tüm verilerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05). Sonuç: Çalışmada elde edilen veriler, aylık gelir seviyesindeki düşüşün, sporcuların spor yaşamında karşılaşabilecekleri riskleri daha iyi algılayabilmelerine olanak sağladığını düşündürmektedir. Sporcuların eğitim seviyeleri arttıkça risk alma eğilimlerinin de arttığı görülmüştür. Araştırmaya göre tecrübeli futbolcuların riskleri algılayıp analiz etme yeteneklerinin daha az deneyimli futbolculardan daha iyi seviyede olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye'de sporda risk yönetimi alanında yapılan çalışmaların ve uygulamaların, spor federasyonları ve spor kulüpleri tarafından uygulanmasının oldukça önemli olmasından dolayı benzer değişkenler kadın sporculara, farklı branşlara ve lig seviyesi daha yüksek olan bir örneklem grubunda da tekrarlanabilir. Ayrıca ölçek sporcuların yanında kulüp yöneticilerine, antrenörlere, menajerlere ve hakemlere uygulanabilir ve kulüpler arası karşılaştırma yapılarak mevcut durum ortaya konulabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the perceived risks of athletes playing in the Ordu Province I. Amateur Football League, to determine the level of impact of risks, to investigate the relationship of risk management sub-dimensions in sports with certain demographic variables and to emphasize the importance of risk management in sports. Materials and Methods: This study adopted a survey research design, which is a descriptive method. The research group consist of 240 athletes from the I. Amateur Football League of Ordu Province. Data were collected using the Risk Assessment Scale in Sport (RASS) developed by Çobanoğlu (2008) and Gök (2006). The Kolmogorov-Smirnov test was used for normality testing. Independent Samples T-Test and One-Way Analysis Of Variance (One-Way ANOVA) for parametric data were used. Mann Whitney-U and Kruskal Wallis-H Tests for nonparametric data were used. Tukey's Test was used for between-group comparisons to determine the source of difference in the normal distributed data. A post-hoc Mann-Whitney U-Test with Bonferroni correction was used for between-group comparisons to determine the source of difference in the nonparametric distributed data. The data were analyzed using a statistical package program (SPSS, v. 21.0). The statistical significance level was accepted as p0.05).