Changing perceptions, changing interests: A constructivist analysis of Turkish-Greek relations 1999-2010
Değişen bakış açıları, değişen çıkarlar: Türk-Yunan ilişkilerinin inşaacı analizi 1999-2010
- Tez No: 349310
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM DEMİRTAŞ BAGDONAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Yunan ilişkileri, yumuşama, inşaacı teori, kimlik, değişim, Turkish-Greek relations, détente, constructivism, identity, change
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezin amacı Türk Yunan ilişkilerinde 1999 yılından beri yaşanan değişimleri inşaacı uluslararası ilişkiler teorisi bağlamında açıklamaktır. Tezin iki ana argümanı vardır: her ne kadar neorealist ve neoliberal rasyonalist teoriler devletlerarası çatışma ve rekabeti daha iyi açıklıyor olsalar da, inşaacı teori, rasyonalist geleneksel teorilere kıyasla, uluslararası politikadaki değişimleri açıklamada daha üstün bir yaklaşımdır ve Türk Yunan ilişkilerindeki değişim, inşaacı yaklaşımın perspektifiyle daha iyi anlaşılabilir. Tezin ulaştığı sonuç, Türk Yunan ilişkilerinin ulaştığı noktada iki ülkenin savaşma olasılığının daha önceki dönemlerle karşılaştırıldığında daha düşük olduğu ve bu ülkelerin birbirlerine karşı davranışlarında daha uzlaşmacı bir tavır sergiledikleridir.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to explain the changes in Turkish Greek relations since 1999 from the perspective of social constructivist theory of international politics. The thesis argues that constructivism explains the change in Greek Turkish relations better than rationalist theories of neo-realism and neo-liberalism, although rationalist theories have advantages in explaining the tension and rivalry. The thesis concludes that the relations between the two countries have reached to the point that the possibility of emergence of a war between two countries is much less likely and that both countries behave more conciliatory in their relations against each other compared to the past.