Seyyid İbrahim Hanîf'in Menâzilü'l-Haremeyn'i (İnceleme-Metin)
Seyyid İbrahim Hanîf's Menâzilü'l-Haremeyn (Analysis-Text)
  1. Tez No: 349309
  2. Yazar: AYŞE PARLAKKILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NURGÜL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyid İbrahim Hanîf, Menâzilü?l-Haremeyn, hac-name, Seyyid Ibrahim Hanif, Menazilu?l-Haremeyn, hac-name
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
18.yy şairlerinden Seyyid İbrahim Hanîf?in Menâzilü?l-Haremeyn isimli eseri üzerine hazırlanan bu çalışma; bahsi geçen eserin transkripsiyonlu metnini ve tematik incelemesini ihtiva eder. Çalışma dört bölümden müteşekkildir. Giriş kısmında müellifin hacca bu yola gitmesi sebebi ile, Osmanlı Devleti?nde teşrifat halini alan surre geleneğinden bahsedilmektedir. Birinci bölümde, Eski Türk Edebiyatı?nda edebî bir tür teşkil eden hac seyahatnameleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölüm, eserin müellifi Seyyid İbrahim Hanîf?e dairdir. Bu bölümde İbrahim Hanîf?in hayatı, edebî kişiliği ve eserleri ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Ayrıca, yaşadığı dönemde kendisi gibi Hanîf mahlaslı diğer şairler ile karıştırılan Menâzilü?l-Haremeyn müellifini diğer Hanîf mahlaslı şairlerden ayıran özellikler üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm; nazım-nesir karışık olarak kaleme alınan Menâzilü?l-Haremeyn?in dil, üslup, şekil ve muhteva yönünden incelenmesini konu edinir. Tematik inceleme kısmının geniş yer bulduğu bölümde; eserde bahsi geçen kişiler, mekânlar, ayet ve hadisler, hac ile ilgili unsurlar, surre ile ilgili terimler ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Dördüncü bölümde eserin transkripsiyonlu metni ve kaynakça bulunur. 18.yy?da Seyyid İbrahim Hanîf?in İstanbul Üsküdar?dan kalkan surre alayı ile Haremeyn?e yaptığı yolculuğu konu edinen bu çalışma; hac-nâme türünde yapılacak çalışmalara katkı sağlaması amacı ile hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation which has been prepared about Ibrahim Hanif?s“Menazilü?l-Haremeyn”contains text with transcription and analysis of mentioned piece. The dissertation consists of four chapters. The introduction includes customs of hadj and surre of the Ottomon Empire. Thus this surre custom which became an official ceremony, another reason for its importance is that this was the way how the author went to Hajj. Chapter one informs about books of the Hajj travel which is a type of Classic Turkish Literature. Chapter two is relating to the pieces? writer Seyyid Ibrahim Hanîf. This chapter includes Seyyid Ibrahim Hanîf?s life, his literary character and pieces. Beyond, the charactersitics that distiunguish the Menâzilü?l-Haremeyn´s writer, who has been compared to other writer with the same pen name Hanîf, has been outlined. Chapter three includes Menazilü?l-Haremeyn which had written in verse and in prose. The Chapter whose major part consists of a thematic analysis, deals in detail with the characters, places, the verses of the Quran, the Hadiths, the components of the Hajj and the terminology of surre mentioned in the piece In chapter four there is the text of Menazilü?l-Haremeyn with transcription and bibliyography. This work which deals with the trip of Seyyid İbrahim Hanîf to Haremeyn with the Surre host which started from Istanbul-Üsküdar in the 18th century, has been prepared with the aim to contribute other works about Hajj travel reports.