Uluslar arası pazarlara giriş stratejilerinde franchısıng sistemi ve Türkiye uygulaması
Entry strategies into international markets by franchising system and an application in Turkey
- Tez No: 349312
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DİLBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Franchising, Franchise-alan, Franchise-veren, Mado ve Franchising, Franchising, Franchisee, Franchisor, Mado and Franchising
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
En basit hali ile dilimize ?isim hakkı? şeklinde geçen ?franchising? kavramı, globalleşen dünya ekonomisinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. McLuhan'ın deyimiyle küresel bir köy haline gelen dünyada artık ekonomik ve kültürel anlamda sınır kalmamıştır. Büyük balığın küçük balığı yediği dönemde küçük balıklar çareyi büyük balıklara sığınmakta bulmuş ve ?franchising? denen bu ortaklık, herkesin var olma savaşında can kurtaran görevini üstlenmiştir. Kendi kültürünü ve ekonomosini tüm dünyaya yayarak egemen güç olma niyetindeki ülkeler askerlerini sokamadıkları diğer dünya ülkelerine; inanç, kültür, ahlak ve medeniyetlerini de üstü örtülü bir şekilde ?franchising? ile sokmayı başarmışlardır.Gerek uluslar arası gerekse ulusal bağlamda franchising küçük esnafı bir yandan yok ederken, bir yandan ona istihdam sağlayabilmektedir. Çok ince bir dengesi bulunan bu sistemin ulusal bağlamda başarıyı yakaladığında, yurt dışına açılması da kolay olmakta bu da ülkemiz hanesine bir artı değer olarak geçebilmektedir. Bu nedenle franchising sisteminin avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmak ve onu kendi kültürüne ve ekonomik düzenine uydurmak önem kazanmaktadır. Ülkemizde adım atma aşamasında olan işletmelerin franchising'i anlama ve bilinçlenme ihtiyacına paralel olarak hazırlanan bu yazıda, uluslararası pazarlara franchising yöntemini seçerek açılmış olan çok köklü yerel bir Türk markası da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The franchising concept which is simply used as royalty in our language, has arised as result of the becoming global world economy. According to Mc Luhan?s statement, there is no economic and cultural border in the world economy that has developed into a global village. Te small fishes which are eaten by the big ones in actual tehes actual terms, have found their solution through taking shelter directly at the big fishes and the partnership called ?franchising? has functioned as a lifesaver for everyone. The countries which are in an intention to be the dominant power with expanding their own cultur and economy but can?t realize this with their own soldiers are getting their believes, cultures, principles and civilization into other cultures throgh ?franchising? ina covered way.Small-scale retailers have being actually destroyed and reemployed by the franchising system in the national and international context. The franchising system is having a very sensible balance and when it has achieved success nationally than entering into foreign markets is becoming easier and this makes advantage for that country. Therefore, having information about the advantages and disadvantages of the franchising system is important in terms of adapting the system to your own culture and economy. This thesis has been prepared for the entrepreneurs concerning the need of understanding and becoming conscious about the franchising term and also a long-established, Turkish brand which has performed out successfully the franchising method has been analyzed.