A quest for the self: Toni Morrison's search for African-American women's cultural identity
Toni Morrison'ın Afrikan-Amerikan kadınların kültürel kimliğini bulma çabası
- Tez No: 349313
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARİ, PROF. DR. VİSAM MANSUR, YRD. DOÇ. DR. VASSSİL HRİSTOV ANASTASSOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: African-American women, Culture, Identity, Toni Morrison
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı Toni Morrison'un üç romanında, En Mavi Göz, Solomon'un Şarkısı ve Katran Bebek, Afrikan-Amerikan kadınların kültürel kimliğini incelemektir. Afrikan Amerikan kadınlar cinsel ayrımcılığın ve ırkçılığın kurbanları olarak kimliklerini iki kültür arasında oluşturma sürecinden geçerler ve bu da onların kültürel kimliğini çalışmaya değer kılar. Onları ?kültür taşıyıcı?, yani kültürü gelecek nesillere taşıyacak olanlar olarak gören Afrikan kökleri onlardan güçlü olmalarını beklerken; diğer yandan, baskın Amerikan kültürü Afrikan Amerikan kadınları değersiz olarak takdim eder ve kabul edilebilmek için onları Amerikan kültürünü taklit etmeye zorlar.Afrikan Amerikan bir yazar olarak Toni Morrison romanlarında Afrikan Amerikan kadınların bu durumlarına ağırlık verir. Romanlarında kültüre karşı farklı bakış açılarına sahip, farklı yaşlarda her tür kadını resmeder ve böylece romanlarındaki tüm kadınların kimlik arayışı içerisinde olduğunu gösterir. Sanatın politik olması gerektiğine inandığından ötürü romanlarında okuyucularını kültürel miraslarından kopmamaları, baskın kültürü körü körüne takip etmemeleri ve aynı zamanda Amerikan kültürüne tamamen sırtlarını dönmemeleri konusunda uyarır; bir bakıma, kültürlerin melez olduğuna inanır.Anahtar Kelimeler :Afrikan-Amerikan kadınlar, Kültür, Kimlik, Toni Morrison
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to discuss the cultural identity of African American women in three novels of Toni Morrison: The Bluest Eye, Song of Solomon and Tar Baby. African American women?s cultural identity is worth to study because as the victims of sexism and racism they undergo a process of shaping their identity in between two cultures. The dominant American culture presents them as inferior and forces them to imitate American culture in order to be accepted while their African roots expect them to be strong because they are regarded to be the ?culture bearers?, the ones who will transfer culture to the next generations.Toni Morrison, as an African American novelist, focuses on this situation of African American women in her novels. She depicts all kinds of women from different ages and from different standpoints towards culture, and by this way she presents that all the women in her novels experience a quest for self. She believes that art should be political, so in her novels she warns her readers not to be disconnected from their cultural heritage, not to follow the standards of the dominant culture blindly and at the same time not to turn their back on American culture completely; in a way, she believes in the hybridity of cultures.