Limits of republican elites economic mind: The problem of market and its political implications
Cumhuriyet elitlerinin ekonomik zihniyetlerinin limitleri: Pazar problemi ve politik sonuçları
- Tez No: 349318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Republican elites, economic mind, economic rationality, routinization of charisma, charismatic appropriation, Cumhuriyet elitleri, iktisadi zihniyet, iktisadi rasyonellik, karizmanın rutinleşmesi, karizmatik paylaşım
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin Cumhuriyet elitlerinin ekonomik olaylara neden ideolojik endişelerle yaklaştığını anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada özellikle iki faktörün Cumhuriyet elitlerinin iktisadi zihniyetlerinin oluşumunda etkili olduğu görülmüştür. Bunlardan birincisi Osmanlı İmparatorluğu'nun patrimonial devlet geleneğidir ki bu devlet geleneği genel olarak Osmanlı sosyal yapısını değiştirme olasılığı bulunan pazar şartlarının ekonomik alanda oluşumunu engellemeyi şart koşar. İkinci factor Türk Modernleşmesi'nin sosyolojik oluşumunda saklıdır. Türk Modernleşmesi'nin başat güçleri politik güçlerini Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Atatürk'ün karizmasının rutinleşmesi sürecinde elde etmişlerdir. Cumhuriyet elitlerinin çoğunlukla bu bürokratik yönetici sınıfın mensupları olarak iktisadi zihniyetleri ideoloji temelli olup, karizmanın ekonomik ve ideolojik paylaşımının sonucudur. Cumhuriyet elitlerinin iktisadi zihniyetlerini anlamak ayrıca parti kapatma, asker-sivil ilişkileri gibi günümüz Türkiye'sinin politik olaylarını anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to understand why Republican elites of Turkey have employed an ideology based worldview in which value based concerns dominate all other, including the ones of economy. Two factors mainly determined Republican elites? economic mind formation. First one is inheritance of Ottoman Empire?s state tradition which was patrimonial in its essence and aimed to prevent market conditions which may challenge overall social system. Second factor lies in the sociological formation of Turkish Modernization. Forerunners of Turkish Modernization came to power through routinization of Ataturk?s charisma after the War of Liberation. Republican elites mostly consist of ruling bureaucratic class members employed an ideology based economic mind between the limits of charismatic appropriation of economic resources and charisma?s ideology. Understanding economic mind of Republican elites is also important in evaluating political events like party closures and civil-military relations in contemporary Turkey.