Waste paper pickers as an informal occupation in İstanbul
Bir enformel sektör olarak İstanbul'da atık kağıt toplayıcılığı
  1. Tez No: 349317
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CHARLES ALLEN SCARBORO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Atık Kağıt Toplayıcıları, Göç, Enformellik, İstanbul, Waste Paper Picking, Migration, Informality, İstanbul
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez İstanbul?da göç, etnisite, tabakalaşma ve enformel ekonomi bağlamında mesleki bir grup olarak Atık Kağıt Toplayıcılarını incelemektedir. Bu çalışma bir yıla yakın bir sürede etnografik, gözlemsel, katılımcı gözlemsel ve mülakat verileriyle atık kağıt toplayıcılarının nasıl bir gündelik yaşam kurdukları ve gündelik işlerini nasıl organize ettiklerini çözümlemeyi amaçlamıştır. Bu tez birçok atık kağıt toplayıcısının aile, arkadaş ve hemşerilik ilişkileriyle bu işe başladıklarını tespit etmiş ve atık kağıt toplayıcıları arasındaki benzerlikleri ve farklılıları incelemiştir. Bu tez iç, yasal, bazı gönüllü ve gönülsüz göçmenlerin enformel ekonomi tecrübelerine odaklanmıştır. Atık kağıt toplayıcıları kullanılmayan atıkları kullanılabilir kaynaklara dönüştürerek, önemli sosyal ve ekonomik kazanımlar üretmektedirler. Ekonomik kazanımların yanısıra dünyadaki şehirlerin temizliğine de katkı sunarlar. Atık kağıt toplayıcılığı zorunlu göçmenler, göçmenler, sınıf altı kitleler, vasıfsız ve sarhoş insanlar tarafından kullanılan bir taktiksel iş bulma yöntemidir. Göçmenlerin bu mesleğe girmelerinde üç temel faktör vardır:(1) Akrabalık / yakınlık / arkadaşlık ve hemşehrilik ilişkileri, (Atık Kağıt toplayıcılarının sosyal sermayeleri); (2) bu mesleğe kolay giriş; ve (3) `mafya? ve gündelikçi atık kağıt toplayıcılığı. Tek bir atık kağıt toplayıcısı tipolojisinden ziyade, beş farklı tanımlamayla anlaşılabilir. Atık kağıt toplayıcıları işlerinde, iş yöntemlerinde, kazandıkları paralarda, yerel insanlarla olan ilişkilerinde farklılık göstermektedirler. Benim muhataplarım arasında bazı atık kağıt toplaycılarının tek bir çeşit olarak değil de kendi içlerinde farklı gruplara ayrıldıkları görülmüştür. Bunlar: (1) Eski ve uzun süreli Atık Kağıt Toplayıcıları, (2) Yeni başlayan Atık Kağıt Toplayıcıları, (3) Sarhoş Atık Kağıt Toplayıcıları, (4) Gündelikçi Atık Kağıt Toplayıcıları ve (5) Mevsimlik Atık Kağıt Toplayıcıları.
Özet (Çeviri)
This thesis examines migration, ethnicity, stratification, and the informal economy by focusing on Waste Paper Pickers (WPPs) as an informal occupational group in Istanbul. I conducted a yearlong fieldwork project among WPPs in Istanbul, collecting ethnographic, observational, participant observational and interview data to develop a description of the everyday lives of WPPs and how they organize their daily work routines. This thesis identified most WPPs as immigrants enmeshed in family, friend and compatriot relationships and examined differences and similarities among WPPs. This thesis focuses on internal, legal migrants, some voluntary and some involuntary, and on these migrants? experiences in the informal economy.WPPs produce significant social and economic benefits in recycling wastes, converting inoperative waste into valuable resources, contributing to the economy as well as cleaning cities worldwide. Waste paper picking is a `tactic? employed by immigrants, forced immigrants, lower-class people, unskilled people, or drunk people in Istanbul. Three main factors account for immigrants entering this occupation: (1) kinship / relative / friend and compatriot relations, (the WPPs? social capital); (2) the easy entry to this occupation; and, (3) the `mafia? or hiring WPPs on daily basis. Rather than only one type of WPP, they can better be understood as falling into five different types. WPPs in each type differ in their work, the way they work, the money they earn, and their relations with local people. Among my informants, some WPPs can be seen to fit into more than one type while others fall only into one. These types are: (1) Old-hand WPPs, (2) Beginner WPPs, (3) Drunk WPPs, (4) Hired WPPs, and (5) Seasonal WPPs.