Reconsidering the secular Republic of Turkey: The place of religion in a democratic, secular and muslim majority state
Laik Türk Cumhuriyetini yeniden düşünmek: Demokratik, laik ve çoğunluğu müslüman bir toplumda dinin yeri
- Tez No: 349329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IHSAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Laiklik, Halk Kesiminde Din, Laikleşme, Demokrasi, Türkiye, Kemalizm, Secularism, Religion in Public Sphere, Secularization, Democracy, Turkey, Kemalism
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nde halk açısından dinin yeri, ilk zamanlarından bu yana tartışmaya açık bir konu olagelmiştir. Laiklik ilkesi devletin temel bir özelliği olmuştur. Laikliğin ne gerektirdiği anlayışı, laikliğin ilerleyişinde dinin etkisinin azalması olarak gören modernleşme teorisinden etkilenmiştir. Dünya olayları gerçeği oldukça farklı olduğunu kanıtlamıştır ve laiklik fikrinin ne anlama gelip gelmediğinin anlaşılması için bugün tekrar gözden geçirilmektedir. Bu tez çeşitli akademik alanlarda yapılan birçok araştırma üzerine laikliğin aslında ne anlama geldiğini ve bunun çoğulcu bir toplumda demokrasiyle nasıl ilgili olduğunu anlamak amacıyla yazılmıştır. Bu alanlardan elde edilen görüş daha sonra Türkiye'nin özellikle tarihsel ve güncel olaylarla ilişkisi bağlamında değerlendirilmiştir.Türkiye'de laikliğin tarihsel gelişimi detaylarıyla incelenmiştir. Cumhuriyetin kuruluşunda, katı, denetleyici, zorlayıcı ve sadece siyasi değil aynı zamanda toplumun da laikleşmesine bağlı bir laiklik benimsenmişti. Mevcut durum, laiklik anlayışının neden tekrar gözden geçirilmeye ihtiyaç duyulduğunu aydınlatmak için incelenmiştir. Dini kötüye kullanmaya karşı kontroller sağlarken, Türkiye'nin sağlamlaştırılmış bir liberal demokrasiye olan bağlılığına daha çok uyan bir laiklik modeli önerilmiştir. Bu modelin potansiyel etkisi daha sonra çeşitli yurtiçi ve uluslararası konularda incelenmiştir. Yeniden tanımlanan bir laiklik anlayışı sağlam bir demokrasiye ve Türkiye'nin küresel meselelerde etkili rol oynamasına yardımcı olacağı görüşü savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The role of religion in the public sphere in the Republic of Turkey has been a contested issue since the earliest days and continues to be into the present. The principle of secularism has been a core feature of the state. The understanding of what secularism requires has been influenced by the secularization thesis of modernization theory which saw the reduction of religion as a sign of advancement. The reality of world events has proved to be rather different and the conception of secularism is now being reexamined to understand what it does and does not mean. This thesis builds on the work done across a variety of academic fields to understand what secularism actually means and how it relates to democracy within a pluralistic society. The insight gained from these fields is then considered in relation to the particular historical and present context of the Turkish case.The history of the development of secularism in Turkey is considered in detail. At the founding of the Republic there was an adoption of a strict and controlling assertive secularism that was not only a political principle but also a commitment to a secularization of society. The current context is examined which illuminates why there is a need for a reconsideration of the understanding of secularism. A model of secularism is proposed which is better suited for both the commitment of the Turkish state to a consolidated liberal democracy while providing checks against the abuse of religion. The potential impact of this model is then examined across a variety of domestic and international issues. The contention is that a redefined understanding of secularism will aid the consolidation of democracy and the role of Turkey as an influential actor in global affairs.