Ortaöğretim kurumlarında kronizm algısının örgütsel güven üzerindeki etkisi
The effect of perception of cronyism on organizational trust in secondary schools
  1. Tez No: 349362
  2. Yazar: RUÇHAN POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kayırmacılık, Kronizm, Örgütsel güven, Nepotism, Cronyism, Organizational Trust
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin kronizme (eş-dost kayırmacılığı) ilişkin algılarının örgütsel güven üzerindeki etkisini belirlemektir.İlişkisel tarama modelinde yapılan bu araştırmanın evrenini 2012-2013 eğitim öğretim yılında Elazığ il merkezinde ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma 24 ortaöğretim kurumunda görev yapan 452 öğretmen üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Turhan (2013) tarafından geliştirilen Algılanan Örgütsel Kronizm Ölçeği (Perceived Organizational Cronyism-POC) ve Hoy, Tschannen-Moran (2003) tarafından geliştirilen, Özer ile arkadaşları tarafından Türkçe?ye uyarlanarak Yücel ve Samancı (2009) tarafından yeni maddeler eklenen Çok Amaçlı T Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t-testi, varyans analizi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin kronizme ilişkin algıları cinsiyet ve okul türüne göre farklılık göstermezken; yaş, kıdem ve okulda çalışma süresine göre farklılaşmaktadır. Örgütsel güven düzeyi ise cinsiyet, kıdem ve öğretmen sayısına göre farklılaşmazken; okul türüne göre farklılık göstermektedir.Araştırma sonucunda kronizmin örgütsel güveni negatif etkilediği bulunmuştur. Ayrıca örgütsel güven düzeyi üzerinde en fazla etkiye iç grup yanlılığının sahip olduğu ve okul içerisinde yaşanan kayırmacı (kronizm) uygulamaların en fazla müdüre duyulan güveni etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of perceptions of cronyism (favoritism of acquaintances) on organizational trust among secondary school teachers. The subject of this study, which is conducted by using relational survey method, consists of teachers working in secondary schools in Elazığ province during 2012-2013 academic year. The research has been carried out among 452 teachers working in 24 secondary school institutions. The data for this thesis has been collected by employing techniques such as the Perceived Organizational Perception of Cronyism Scale (POC) developed by Turhan (2013), and the Multi-Purpose T Scale by Hoy, Tschannen-Moran (2003) which was adapted to Turkish by Özer et al (2009), with to which new sections were added by and Yücel and Samancı (2009). The data has been analyzed by using analysis techniques such as percentage, frequency, arithmetic mean, t-test, analysis of variance, correlation analysis, and multiple regression analysis.According to the findings of this research, while teachers' perception of cronyism does not differ according to gender and type of school, it differs according to age, seniority and how long they work at the same school. The level of organizational trust, on the other hand, does not differ according to gender, seniority, and the number of teachers, however, it varies according to the type of school.The results of the study have shown that cronyism negatively affect the organizational trust. Furthermore, the domestic group bias has the most impact on the level of organizational trust and instances of clientalistic (cronyism) applications in a school affect mostly the trust for the principal of that school.