Determination of criterion that affects supplier selection in public administration software tenders and selection of supplier
Kamu idareleri yazılım ihalelerinde firma seçimini etkileyen kriterlerin belirlenmesi ve firma seçimi
  1. Tez No: 349435
  2. Yazar: SELEN TOLUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Ölçütlü Karar Verme, AHP, TOPSIS, Bulanık TOPSIS, Multi-Criteria Decision Making, AHP, TOPSIS, Fuzzy TOPSIS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde proje üretimine bağlı olarak proje yönetimine önem vermeye başlanmıştır. Kamu kurumları kısıtlı kaynaklarını iyi şekilde kullanarak, en iyi hizmeti vermesi beklenmektedir. Hizmeti sağlayacak firmaların seçiminde yapacakları değerlendirmede oldukça özenli olmak zorundadırlar. Kamu kurum ve kuruluşları uygulamayı düşündükleri hizmeti sağlayacak firma seçenekleri arasındaki önceliklerin hangi ölçütlere göre belirlenmesi gerektiğine karar verebilmelidir. Çalışmada, kamu kurumlarının yaptığı yazılım ihalelerinde firma tekliflerinin değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulması gereken kriterlerin belirlenmesi ve belirlenen kriterler ışığında firma seçiminin gerçekleştirilmesi Çok Ölçütlü Karar Verme Teknikleri yardımıyla gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmanın amacı, kamu kurumları yazılım ihaleleri için uygun olan firma seçim kriterlerini göz önüne alarak, alternatifler arasından yapılacak firma seçiminde, kriter ağırlıklarının belirlenmesi için AHP tekniği ve bunların sıralanması için de TOPSIS tekniği kullanarak hibrid bir çözüm oluşturmak ve belirsizlik altında kararların verildigi bulanık ortamlarda, grup kararı vermede yararlanılan Fuzzy TOPSIS yöntemini ortaya koymaktır. Yöntemlerin uygulamasında, öncelikle kamu kurumlarından üst düzey yöneticileri ile karar kriterinin önem ağırlıklarını belirlenmiş, ardından belirlenen karar kriterlerine göre beş firma alternatifi Çok Ölçütlü Karar Yöntemleri yardımıyla değerlendirilmiştir. Böylece, kamu kurumu yazılım ihalelerinde birçok açıdan avantaj sağlayan, bilimsel ve kolay uygulanabilir yöntemleri kullanılarak, firma seçimi için ortak kararların alınabileceği gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
In today?s world, project management has gained importance depending on the project production. Public institutions expect to receive the best service by optimizing the use of their limited resources. Thus, they should carry out a careful assessment about the selection of the firm to provide the service. They also should be able to decide the criteria according to which the priorities will be determined for the alternative firms to provide the relevant service. In this study, determination of the criteria needed to be taken into consideration for evaluating of firms' proposals and determination of firm selection under the light of determined criteria in the software tenders made by public institutions were made with the help of Multi-Criteria Decision Making Methods.The aim of this study is to find a hybrid solution by using AHP technique to determine criteria weights in the firm selection from alternatives regarding firm selection criteria for software tenders of public institutions and by using TOPSIS technique to range these as well as to present Fuzzy TOPSIS method applied to reach a group decision in fuzzy environment where decisions are taken in atmosphere of uncertainty. First of all, the importance weights of decision criteria were determined with senior executives of the public institution, and then five firm alternatives were evaluated with the help of Multi-Criteria Decision Making Methods regarding determined decision criteria. Thus, it is seen that common decisions for firm selection can be taken by using scientific and feasible methods that supply advantages in many aspects in software tenders of public institutions.