Türk Ceza Hukuku'nda yağma suçu
The crime of plunder in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 349438
  2. Yazar: HAKAN CERRAHOĞÜLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yağma Suçu, Cebir, Tehdit, Ceza Hukuku, Hırsızlık, Gasp, Robbery Crime, Algebra, Threat, Criminal Law, Theft, Extortion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Taşınır bir malın zilyedini veya suç yerinde bulunan bir başka kimseyi, tehdit veya cebir kullanmak suretiyle o malın teslimine veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılmak olarak tanımlanan yağma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu?nun 148-150. maddeleri arasında düzenlenmiştir. TCK?nın 148. maddesinin 1. fıkrasında klasik yağma suçu, 2. fıkrasında ise senedin yağması suçu düzenlenerek cezai müeyyideye bağlanmıştır. Yağma suçu ile malvarlığı hukuksal değerinin yanında kişi özgürlüğü ve vücut bütünlüğü değerleri de korunmaktadır. Bu nedenle geçmişten günümüze kadar çeşitli topluluklar tarafından cezai müeyyide altına alınmıştır.Yağma suçunda başkasına ait taşınır bir malı veya senedi, cebir ya da tehdit kullanmak suretiyle almak eylemi cezalandırılmaktadır. Bu nedenle taşınmaz mallar yağma suçunun konusu olamazlar. Yağma suçunun faili herkes olabilir. Suçun mağduru ise malın sahibi veya zilyet olduğu taşınır malı alınan yani haksızlığa uğrayan kişidir. Yağma suçu bileşik suçun tipik örneğidir. Bu nedenle faile yağmayı oluşturan cebir veya tehdit eyleminden yahut hırsızlık suçundan ayrıca ceza verilmez, fail sadece yağma suçundan cezalandırılır.Yağma suçları kasten işlenebilen suçlardandır. Yağma suçlarının soruşturulması Cumhuriyet Savcıları tarafından re?sen yürütülür.
Özet (Çeviri)
The crime of plunder which is defined as obliging someone not to resist to delivering the possession of movable property or another person at the crime scene either by threat or use of force is regulated between the 148th and 150th articles of 5237 numbered Turkish Criminal Law. The classic plunder crime which is the under the 148th article?s 1st subsection of the Turkish Criminal Law and the plunder of receipt has been imposed sanction under the 2nd subsection of 148th article in Turkish Criminal Law.The personal freedom and physical integrity have been preserved as well as the protection of property official value with the help of the crime of plunder. Thus, the crime of plunder has been imposed sanction by different communities until today.The act of taking a movable property of someone or receipt either by force or threat has been punished. For this reason, immovable properties can?t be part of the crime of plunder. Everybody might be offender of the crime of plunder. However, the victim of this crime is the owner of the property or movable being imposed to injustice. The crime of plunder is a typical example of compound crime. For this reason, the offender isn?t punished additionally for force, threat or thefts which compose the crime of plunder; he or she is only punished for the crime of plunder. The crimes of plunder are among the crimes which might be committed on purpose. The investigation of the crimes of plunder is done by the Public Prosecutors personally.