Kültürüne aşina olmadıkları bir yere atanan sınıf öğretmenlerinin yaşadığı deneyimler: Mardin örneği
Expriences of primary school teachers about their work in the place where they are are unfamiliar with its culture and language
  1. Tez No: 349468
  2. Yazar: NECMETTİN BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadili, Sınıf Öğretmeni, Kültür, Çift Dillilik, Çok kültürlülük, mother tongue, primary school teacher, culture, bilingualism, multiculturalism.
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Mardin?de konuşulan dillere ve yöredeki kültüre hâkim olmayan sınıf öğretmenlerinin hem mesleklerini icra ederken hem de Toplum içerisinde karşılaştıkları zorlukları anlamak bu tezin amacıdır. Bu amaçla öğretmenlerin Mardin?e geldiklerinde buradaki hayatlarına adaptasyonu nasıl sağladıkları, Türkçe diline hâkim olmayan çocuklarla eğitim-öğretim faaliyetlerini nasıl sürdürdükleri, eğitim dili olan Türkçeyi bilmeyen velilerle iletişimi nasıl sağladıkları, yöre esnafıyla sıkıntı yaşayıp yaşamadıkları, Mardin?de yaşarken sosyal anlamda rahat olup olmadıkları ve doğup-büyüdükleri yer ile Mardin arasındaki sosyo-kültürel farkın psikolojilerine etkileri araştırılmıştır.Çalışmada yörede konuşulan dillere ve yöre kültürüne hâkim olmayan sınıf öğretmenlerinin, okula başlayan öğrencilerin çoğunun Türkçe dilini bilmeden okula başladığını ve özellikle okulun ilk yıllarında bu öğrencilerle Türkçe dilinde eğitim-öğretim ilişkisinin çok zor yürüdüğünü, bu durumun hem gereğinden fazla emek hem de gereğinden fazla zaman kaybına sebebiyet verdiğini, öğrenci velilerinin Türkçe dilinde kendilerini ifade etmede zorlandıkları için okula uzak durduklarını bunun da sağlıklı bir öğretmen-veli işbirliğini engellediğini, bu yöreyle ilgili fazla bilgileri olmadan buraya atandıkları için buranın kültüründen ve dilinden kaynaklı bir yabancılaşma yaşadıklarını, memleketlerine uzak bir yerde çalışmak zorunda olmanın kendilerini psikolojik anlamda yorduğunu, batıda çalışan öğretmenlerin uğraşlarıyla kendi uğraşlarının çok farklı olduğunu ve bu durumun bazen dayanılmaz olduğunu ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is express diffuculties of primary school teachers who dont know the local culture and spoken languages in Mardin while they performing their duties in thier work and social life. With this purpose how do they adopt their new life when they arrive to Mardin,how do they performing their work in education of students whose mother tongue is not turkish , how do they comunicate with students parents who are not good at education language, do they have problem with local tradesman, do they have diffuculties in their social life while they live in Mardin, and effects of socio-cultural psychology between their homeland and Mardin has been researched. In this work , primary teachers who have no knowledge about local culture and spoken languages in the area expressed that most of the students start school without knowing turkish language and that causes a lot of diffuculties both for the the teacher and students at the begining of education.Beside that teacher must spent so much effort and lose so much time during teaching. They also expressed that their occupation is completly different from occupation in the west and sometimes that situation can be so unbearable for them.